Antić: Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jun.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Struja poskupljuje 12 odsto od 1. avgusta

BEOGRAD - Struja će u Srbiji poskupeti od 1. avgusta za 12 odsto, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je najavio da ovo poskupljenje čini novouvedena akciza na električnu energiju od 7,5 odsto i povećanje cene kilovata od 4,5 odsto.

Antić je naveo da će sa ovim poskupljenjem, prosečna cena struje iznositi 7,28 dinara po kilovat- času.

Taj iznos poskupljenje usaglašen je sa MMF-om, rekao je Antić na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << novinare u Vladi Srbije, na kojoj je govorio i ministar finansija Dušan Vujović, koji je naveo da poskupljenje od 12 odsto zvuči mnogo, ali da to u praksi znači da će prosečan račun za struju od 2.500 dinara, građani sa ovim povećanjem platiti još 300 dinara.

Antić je najavio da će socijalno ugroženi imati besplatnih od 120 do 250 kilovat-časova mesečno, zavisno od broja članova domaćinstva.

"U budžetu ima više od šest miliona evra za energetsku zaštitu najugroženjih kupaca. Njima to ne poklanja EPS, već Vlada Srbije, a u pomoć najugroženijima će biti uključena i za račune za daljinsko grejanje i za one koji se greju na gas", ukazao je Antić.

Cena električne energije u Srbije ostaće i dalje ubedljivo najniža u Evropi i biće 50 odsto jeftinia nego u Crnoj Gori, duplo jeftinija nego u Hrvatskoj i 15 odsto niža nego od BIH, rekao je Antić.

On je naglasio da nikad nije dobar momenat za poskupljenje struje, ali je povećanje cene nužno da bi se one dovele na optimalan nivo, neophodan za obezbeđenje stabilnosti elektroenergetskog sistema, nova ulaganja u energetski sistem zemlje i otvaranje novih radnih mesta.

Antić je najavio da će ovo povećanje doneti dodatan prihod od 14,1 milijardu dinara godišnje.

"U EPS-u su tražili da struja poskupi i više, ali moraju i oni da se odgovornije odnose prema resursu kojim upravljaju. Da je više otišlo u cenu kilovata, veću korist bi imao EPS, a ovako 7,5 odsto će odlaziti u budžet i programe za bolji život građana", istakao je Antić.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je moralo da dođe do poskupljenja struje, a da EPS istovremeno zapošljava 35.000 ljudi i da su ostale privilegije za zaposlene, Antić je podsetio da se planira restrukturiranje EPS-a i da ta kompanija neće više biti organizaovana "na rasipnički način, kao do sada".

On je naveo da je cena struje od 2001. godine do formiranja ove vlade poskupela 1000 odsto, odnosno 10 puta.

Upitan da li Vlada planira nova povećanja akciza na struju u narednom periodu, ministar Vujović je istakao da je jedina moguća korekcija, ona koja bi tu akcizu snizila.

"Mogli bismo da razmišljamo o eventualnom smanjenju akcize, kada budemo imali stabilnu fiskalnu situaciju. Cilj je da imamo održivi nivo deficita i učesće duga u BDP-u", rekao je Vujović.

Ministar finansija je podsetio da su prvi fiskalni rezultati u ovoj godini izuzetno dobri i da bi do kraja godine deficit mogao da bude 500 do 600 miliona evra manje od planiranog.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.