Antić: Napraviti regionalno tržište struje u regionu

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Napraviti regionalno tržište struje u regionu

Beograd -- Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da države u regionu treba mnogo više da sarađuju u oblasti energetike.

Kkao je rekao, mogle bi da formiraju zajedničko tržište električne energije.

"Svaka od naših berzi električne energije previše je plitka da bi bila održiva, ali na nivou regiona bila bi daleko stabilnija. Mi želimo na tome da radimo i otvoreni smo za saradnju", rekao je Antić na Samitu 100 biznis lidera u jugoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropi u Beogradu.

On je rekao da saradnja u energetici mora da bude mnogo jača na nivou reigona, jer energetika ne poznaje granice.

"Energetska bezbednost nije nacionalno već regionalno pitanje, bilo koji problem u nekoj zemlji se odmah odražava na susedne zemlje", kazao je Antić.

On je ukazao da je potrebna veća saradnja po pitanju ulaganja u energetsku infrastrukturu i spajanja tržišta u regionu, kao što su interkonekcije.

Podsetio je da Srbija realizuje projekat elektroenergetski transbalkanski koridor koji obuhvata države u regionu.

"Verujem da su ovakvi formati, kao što je Samit 100, dobri za našu saradnju u regionu koju treba da jačamo u svim segmentima. Moramo da tražimo zajedničke odgovore i strategiju za zajedničke interese".

Naglasio je da snažnija saradnja na nivou država i biznis asocijacija mogu doprineti podizanju standarda života građana.

Antić je istakao da je Transportna zajednica u jugoistočnoj Evrop dobar primer saradnje u regionu, usmeren na poboljšanje procedura na granicama i smanjivanje gužvi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Antić: Napraviti regionalno tržište struje u regionu

Izvor: Blic, 01.Okt.2018

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da države u regionu treba mnogo više da sarađuju u oblasti energetike i da bi mogle da formiraju zajedničko tržište električne energije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.