Antić: Gradićemo dve hidrocentrale na gornjem toku Drine

Izvor: RTS, 29.Avg.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Gradićemo dve hidrocentrale na gornjem toku Drine

Republika Srpska i Srbija potpisale su na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju Memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dve hidrocentrale na gornjem toku Drine, investiciji procenjenoj na oko 200 miliona evra.
Reč je o hidrocentrali Foča i hidrocentrali Paunci, a ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić kaže da će obe hidrocentrale biti snage između 90 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i 95 megavata, te da predstoji komplentiranje dokumentacije i razgovori oko finansiranja. 
"Jedna od tema koja je obeležila današnju sednicu dve vlade je i sporazum o saradnji u energetici, koji je izuzetno značajan za našu ukupnu saradnju", rekao je Antić novinarima. 
Precizirano je, kaže, da taj projekat zajednički razvijaju Elektroprivreda Republike Srpske i EPS, a dogovor je da već u septembru počne kompletiranje dokumentacije za hidroelektranu Paunci za koju Antić navodi da je uglavnom završena.
"Kad je hidrocentrala Foča u pitanju ima još nekoliko koraka koje treba realizovati kako bi Elektroprivreda Republike Srpske u najkraćem roku, mi se nadamo da to može ove godine da se realizuje, podnela zahtev za dobijanje koncesije koja je osnov za dalji razvoj projekta", rekao je ministar Antić. 
U mejduvremenu, dodao je, EPS i Elektroprivreda Republike Srpske nastavljaju da rade na komplentiranju dokumentacije, kao i na formiranju zajedničkog preduzeća koje će razvijati taj projekat. 
"Nastavićemo da razgovaramo i o projektima na srednjem i donjem toku Drine, ali krećemo sa prvim velikim zajedničkim energetskim projektima za koje mislim da su od izuzetnog značaja za energetsku situaciju i u Srpskoj i u Srbiji", naglasio je Antić. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija i RS potpisale memorandum o gradnji dve hidroelektrane na gornjem toku Drine

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Avg.2018

TREBINJE - Republika Srpska i Srbija potpisale su danas na zajedničkoj sednici dve vlade u Trebinju Memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dve hidrocentrale na gornjem toku Drine, investiciji procenjenoj na oko 200 mil EUR...Reč je o hidrocentrali Foča i hidrocentrali...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Završen remont boka A4 u TENT-u

Izvor: RTS, 30.Avg.2018, 11:45

Završen je remont bloka A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla A", čime je snaga tog bloka povećana na 332 megavata, produžen radni vek na naredne četiri decenije, unapređena energetska efikasnost i zaštita životne sredine. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.