Antić: Dogovoreno skladištenje gasa u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Dogovoreno skladištenje gasa u Mađarskoj

Mađarska je spremna da Srbiji pomogne da obezbedi energente koji su nam potrebni i da uskladišti nedostajuće količine gasa u njihovim skladištima, izjavio danas ministar energetike Aleksandar Antić.

''Svi slobodni Mađarski kapaciteti za skladistenje gasa stoje nam na raspolaganju, imamo ponudu da uskladištimo količine gasa koje su nam potrebne, a dobili smo i obećanje da Mađarska neće pokušati da zaradi ni jedan jedini evro na srpskoj muci'', rekao je Antić posle sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošom Šestakom.

Prema njegovim rečima, postoje dva scenarija, a jedan je da Gasprom uskladišti u Mađarskoj određene količine gasa za potrebe regiona, od kojih bi određeni deo bio i za Srbiju.

Drugi scenario je da Srbija uskladišti otprilike 150 miliona kubika gasa u Mađarskoj, na osnovu dugoročnog ugovora koji imamo sa Gaspromom, precizirao je Antić.

''To ne bi bile nove količine gasa, već one koje su prethodno ugovorene, koje bismo ranije povukli. Ali, o definitivnoj proceni tek predstoje razgovori u Vladi i sa Srbijagasom'', kazao je Antić i istakao je da odluka o tome mora da se donese u razumnom roku.

Kada gas počne da se izvlači iz skladišta, više ne može u njih da se upumpava, objasnio je Antić.

Septembar je mesec u kome bi ova odluka trebalo da se donese, a cena će biti krajnje prijateljska, bez dodatnih poreza i taksi, rekao je srpski ministar.

Bitno je, kako je dodao Antić, da smo dobili prilično čvrsto obećanje da u slučaju bilo kakve gasne krize Mađarska neće zadržavati isporuke gasa i sav gas koji imamo po komercijalnim ugovorima, bilo u tranzitu, ili u skladištima, biće nam isporučen.

On najavio i da postoji mogućnost da deo nedostajućih količina uglja, Srbija nabavi iz Mađarske po povoljnim uslovima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antić: Dogovoreno skladištenje gasa u Mađarskoj

Izvor: Studio B, 16.Sep.2014

Mađarska je spremna da Srbiji pomogne da obezbedi energente koji su nam potrebni i da uskladišti nedostajuće količine gasa u njihovim skladištima, izjavio ministar energetike Aleksandar Antić..."Svi slobodni Mađarski kapaciteti za skladistenje gasa stoje nam na raspolaganju, imamo ponudu da uskladištimo...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.