Antić: Do kraja godine izgradnja velikih vetroparkova

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2016, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Do kraja godine izgradnja velikih vetroparkova

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da Srbija pridaje veliku pažnju temi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija, podsećajući da je cilj da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije na 27 odsto. Antić je najavio da do kraja godine počinje izgradnja velikih vetroparkova.

Antić je, otvarajući konferenciju o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti Renexpo Zapadni Balkan, ukazao da su decenije industrijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << razvoja po svaku cenu izazvale elementarne nepogode širom sveta sa velikim brojem žrtava, "i planeta nam šalje sve oštrija upozorenja".

Antić je najavio aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti, ukazujući da je u 2014. godini zahvaljujući tom prinicipu ostvarena ušteda ekvivalenta 100.000 tona nafte.

Cilj Srbije je da do 2020. godine poveća udeo obnovljivih izvora energije na 27 odsto, ali ostaje apsurd, kako je ocenio, da Italija kao članica Evropske unije treba da ostvari cilj od 17 odsto.

Ova Vlada Srbije je ta pitanja razumela na taj način i neke iskorake je napravila. Nisu to krupni koraci, ali su sigurni koraci koji vode u pravom smeru, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva država članica Energetske zajednice koja je usvojila Treći energetski paket i koja je zaista napravila konkretne stvari u pravcu energetske efikasnosti.

Antić: Do kraja godine izgradnja velikih vetroparkova

Antić je, govoreći o obnovljivim izvorima energije, rekao da je zakonodavni okvir uređen i da je Srbija u kratkom roku dobili 63 megavata iz mini hidroelektrana, solara i oko 10 megavata iz energije vetra.

Do kraja godine, najavio je on, počinje izgradnja velikih vetroparkova sa snagom većoj od 480 megavata i vetroparkovi bi se mogli naći na mreži 2018, 2019. godine.

U narednih nekoliko nedelja biće stavljen u mrežu manji vetropark snage od 6,6 megavata. Naš potencijal biomase je neverovatno neiskorišćen, ekvivalent je potencijalu od 3,3 miliona tona ekivalenta nafte, rekao je Antić.

Antić je rekao i da su velike energetske kompanije Srbije uvidele potrebu da se novac uloži u zaštitu životne sredine, navodeći primer Elektroprivrede Srbije koja je u protekle dve godine investirala 200 miliona evra u izgradnju elektrofiltera.

Ditman: Svi osećaju posledice klimatskih promena

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da svi osećaju posledice klimatskih promena, koje zahtevaju saradnju na međunarodnom nivou jer se one ne zaustavljanju na nacionalnim granicama.

Ditman je podsetio da je Nemačka, zajedno sa drugum članicama Evropske unije, na pariskoj konferenciji o klimatkim promenama popstavila ambiciozne ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Srbija je i pre konferencije objavila svoje planove za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, kao i planove da poveća nivo učešća obnovljivih izvora energije sa 21 odsto na 27 odsto do 2020. godine.

Nemačka je, podsetio je on, u proteklih 15 godina investirala 1,1 milijardu evra u energetski sektor Srbije, dok je proteklih nekoliko godina investirala 300 miliona evra u energetsku efiksanost, kao i obnovljive izvore iz hidrologije, biomase, vetra i sunca.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano rekla je da UNDP pomaže Srbiji u podršci na polju energetske efikasnosti.

Ta pomoć je posebno potrebna u situaciji ekonomske krize i mere štednje, rekla je Vojačkova-Solorano i napomenula da je "dinar sačuvan, dinar ušteđen".

Ona je istakla i da je UNDP dobila od Vlade Srbije novu zgradu koja se renovira i koja će biti potpuno energetski efikasna.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.