Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankretni odbor za "Knjaz"

Beograd -- U Skupštini Srbije bi u u utorak sa radom trebalo da počne Anketni odbor za ispitivanje privatizacije "Knjaza Miloša".

Takođe, toku nedelje bi država trebalo da saopšti na koji način planira da proda svoj udeo akcija u aranđelovačkoj fabrici vode. Anketni odbor, formiran na inicijativu radikala, ima za cilj da ispita privatizaciju "Knjaza Miloša", označavanu kao jednu od najvećih afera u prošloj godini. U tu svrhu će biti saslušani mnogi, od članova vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do samih učesnika i kupaca akcija.

Anketni odbor, formiran na inicijativu radikala, ima za cilj da ispita privatizaciju "Knjaza Miloša", označavanu kao jednu od najvećih afera u prošloj godini. U tu svrhu će biti saslušani mnogi, od članova vlade do samih učesnika i kupaca akcija. Iako u javnosti ima prilično sumnji, generalni sekretar SRS-a, Alexandar Vučić, misli da će Anketni odbor imati uspeha, kao što je imao onaj koji je ispitivao trgovinu strujom: "Mi očekujemo samo da se ustanovi ko je, da li je i na koji način je uzimao novac. Mislimo da je to suština, a od praznih politčkih priča niko neće imati koristi. Ali, naravno, Anketni odbor biće mesto gde će se prepucavati i gde će se preglasavati i prebrojavati različiti politički i stranački interesi".

Predstavnici drugih parlamentarnih stranaka koje su u odboru, zbog praznika nisu bili dostupni za razgovor na ovu temu.

Što se tiče državnih akcija u "Knjazu", taj paket od 41 odsto najverovatnije će biti prodat na berzi. B92 nezvanično saznaje da je sa FPP Balkan limitidom, većinskim vlasnikom "Knjazs Miloša" dogovrena cena akcije od 18 hiljada dinara. Država bi o ovome zvanično trebala da se izjasni u sredu.

Ćulibrk: Čisto sumnjam da će uspeti

Ekonomski novinar "Dnevnika" Milan Ćulibrk nije siguran da će ovaj anketni odbor utvrditi pravu istinu šta se zaista dešavalo. Ni nadležni državni organ - UBPOK - nije do sada izašao u javnost sa izveštajem, kaže Ćulibrk: "Čisto sumnjam da će i Anketni odbor uspeti da dođe do toga šta se zaista dešavalo. Ipak, taj slučaj treba rasvetliti pre svega zbog činjenice da su predsednik i zamenik predsednika Komisije za hartije od vrednosti završili u bolnici i da je jedan član komisije podneo ostavku posle toga. To su samo neki elementi zbog čega bi trebalo rasvetliti privatizaciju Knjaza da se tako nešo ne bi ponavljalo u budućnosti".

Ponovno aktiviranje slučaja privatizacije "Knjaza" najveću štetu naneće strankama koje čine vladu Srbije, procenjuje Ćulibrk: "Ovaj slučaj sigurno neće ići u korist strankama koje čine Vladu Srbije. Radikali će sigurno pokušati da još jednom poentiraju na nekakvim tvrdnjama i njima u prilog zapravo ide sve, bilo kakve nepravilnosti i zamešateljstva njima idu na ruku, tako da će oni jedini imati koristi od svega ovoga".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.