Izvor: B92, 12.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketni odbor nastavlja rad

Beograd -- U Skupštini Srbije u toku je sednica Anketnog odbora za utvrđivanje nepravilnosti u poslovima oko izvoza i uvoza struje. Pred Odborom u ovim trenucima svedoči predsednik Sindikata "Elektroprivrede Srbije" Milan Kovačević.

Na početku sednice govorio je predsednik Upravnog odbora "Naftne industrije Srbije" Branislav Pomoriški. U svom izlaganju Pomoriški je rekao da je tokom obavljanja svoje funkcije primetio inicijativu ministarstva za energetiku da u oblast prerade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nafte uvede privatne preduzetnike: "Taj je pritisak bio permanentan: dajte uslužnu doradu i, naravno, kada ima ekstraprofita, svi hoće uslužnu doradu, naročito privatnici. Mi, kao Upravni odbor, nismo hteli da to dozvolimo, bez obzira što je to Ministarstvo tražilo, jer nije bilo kriterijuma ko to može da radi. Vi u Ministarstvu kažete: hajde vi će te dobiti, a vi nećete. Zbog čega vi da, a vi ne?".

Pomoriški je naveo i da je tadašnja ministarka energetike Kori Udovički vršila pritisak na Upravni odbor NIS-a da proda mazut Elektroprivredi Srbije. Prema njegovim rečima, iz tog projekta Naftna industrija Srbije nije izvukla nikakvu dobit: "Bilo je vrlo žučnih rasprava na tu temu. Ja sam to shvatao kao sukob koncepata: jedan koncept koji teži da sačuva NIS, što bolji i što veći, to je koncept koji ja zastupam i postoji koncept da se to rasparača i da ide drugačije. Ja nisam taj koji može da odluči kako će ići, ali mogu da imam svoje mišljenje", kazao je Pomoriški.

Za razliku od vršioca dužnosti generalnog direktora NIS-a Pavla Vučkovića koji je u svom jučerašnjem svedočenju izneo da ta kompanija nije izvozila mazut u poslednje dve godine, Pomoriški tvrdi suprotno. Naime, on kaže da se mazut izvozio u poslednje dve godine. Pomoriški, medjutim, nije odgovorio da li je sporan mazut za firmu Interfejs i da li je ta vrsta poslovanja štetna po NIS. Podsetimo da je unutrašnja kontrola NIS-a prema navodima članova Anketnog odbora u svom izveštaju prikazala da je taj posao NIS-u naneo gubitak od 7 miliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.