Izvor: B92, 07.Feb.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anđelić: Rukovodstvo krivo za loše stanje Telekoma

Beograd -- Pomoćnik minstra za nauku, tehnologiju i razvoj Srbije Branislav Anđelić optužio je u petak srpske članove poslovodstva Telekoma za loše poslovne poteze i zlopotrebu službenog položaja. "Osnovni problem je u srpskom delu rukovodstva i zato smatram da će se otkupom 29 odsto akcija od Italijana situacija u Telekomu samo pogoršati. U tom preduzeću su na svakom koraku primetne destruktivnost, neposlovnost, zloupotreba položaja i privatizacija", rekao je on na okruglom stolu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o mogućnosti unapređenja telekomunikacija u Srbiji.

Anđelić je kao primer zloupotrebe naveo da je Telekom nedavno posao za nabavku zaštite na mreži dodelio jednoj ekspozituri strane firme koja je prodala rešenje, koje inače može da se skine sa interneta, za tri miliona evra skuplje nego najpovoljniji ponuđač. "Već je legendarna i još nezavršena saga o nabavci opreme za mobilnu telefoniju koja preti da poremeti odnose Srbije sa Švedskom, jer i posle tri proglašavanja Eriksona za pobednika rukovodstvo insistira na tome da se posao dodeli Simensu", istakao je on.

Anđelić, koji je direktor republičkog Zavoda za informatiku i internet, optužio je Telekom Srbije da guši razvoj interneta visokim cenama i namerom da na poprečne veze stavi ometače i korisnike onemogući da ih koriste na velikim brzinama. "Dok Evropa govori o širokopojasnom internetu, srpski Telekom planira da spreči i ono malo korisnika koji to danas mogu da urade", rekao je on. Anđelić je naveo da je srpski deo poslovodstva, da bi provodio svoju lošu politiku, krajem prošle godine osnovao posebnu grupu za internet, multimedijalne usluge i iznajmljene veze, za čijeg je savetnika postavio jednu privatnu firmu. To je, prema njegovim rečima, urađeno jer za takvu politiku nije dobijena podrška grčkog partnera koji drži Direkciju za poslovne korisnike.

Anđelić je kritikovao i rad na zakonu o telekomunikacijama, koji se piše već više od godinu i po dana i koji je Evropska unija više puta vraćala jer ne valja. "Svaki put kada se dobiju primedbe od EU, umesto da se one ugrade u zakon, traži se način da se tekst zakona izmeni tako da oni pomisle da smo ih poslušali, a da mi ustvari, ostavimo sve onako kako mi mislimo da treba. Kao da su oni pali s Marsa, pa neće da primete. Ja sam se upravo vratio iz Brisela gde mi je na najvišem novou rečeno da je Zakon o telekomunikacijama bio jedan od tri probna balona koja su nam data da se oceni naša istinska spremnost da krenemo putem pridruživanja i da smo na ovom zadatku spektakularno loše prošli. Možda će neke ovo obradovati, ali ovih dana će u nadležno ministarstvo stići pismo evropske komisije u kojem nas obaveštavaju da dižu ruke, da se više neće nama baviti u ovoj oblasti, da donesemo kakav god hoćemo zakon i da ih više o tome ne konsultujemo. Posledice samouverenosti, taštine, tvrdoglavosti platiće svi građani ove zemlje", rekao je Anđelić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.