Analiza pokazala: BRIKS je ipak jači od G7?

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 10:17

Analiza pokazala: BRIKS je ipak jači od G7?

Blok pet zemalja u razvoju ima veći udeo u globalnom BDP-u od Grupe sedam velikih ekonomija, pokazalo je britansko istraživanje.

Grupa BRIKS, koju čini pet najvećih svetskih ekonomija u razvoju, pretekla je Grupu sedam (G7) po udelu u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP) zasnovanom na paritetu kupovne moći, pokazuju podaci koje je prikupio "Ejkron makro konsalting", briganska kompanija za makroekonomska istraživanja, prenosi Raša tudej Balkan.

Zemlje BRIKS-a: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, doprinose sa 31,5 odsto svetskog BDP-a. Sa druge strane G7, koju čine SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija, i koji se smatra najnaprednijim ekonomskim blokom zemalja na planeti, čini 30,7 odsto globalnog BDP-a.

Očekuje se da će jaz između ove dve grupe nastaviti da raste, kažu analitičari, pošto Kina i Indija doživljavaju snažan ekonomski rast, a sve više zemalja je zainteresovano za pridruživanje BRIKS-u.

Ranije ove godine, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je "više desetina" zemalja izrazilo interesovanje za pridruživanje BRIKS-u, uključujući Alžir, Argentinu, Bahrein, Bangladeš, Indoneziju, Iran, Egipat, Meksiko, Nigeriju, Pakistan, Sudan, Siriju, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate i Venecuelu. U međuvremenu, Saudijska Arabija, Egipat i Bangladeš pridružili su se Novoj razvojnoj banci, finansijskoj organizaciji BRIKS-a.

Zemlje BRIKS-a su prošle godine najavile stvaranje sopstvene valute kako bi se u međusobnim transakcijama udaljile od američkog dolara i evra.

Međunarodna poravnanja u tim valutama otežana su Rusiji, članici osnivaču BRIKS-a, zbog zapadnih sankcija. Nedavno je ruski predsednik Vladimir Putin predložio korišćenje kineskog juana u transakcijama sa saveznicima BRIKS-a i drugim međunarodnim partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.