Analiza Infostuda: Prodaja najtraženija, a najviše fale zanatlije

Izvor: RTS, 14.Feb.2020, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza Infostuda: Prodaja najtraženija, a najviše fale zanatlije

U prethodnoj godini, šansu za posao dobilo je skoro 50.000 kandidata. Miloš Turinski iz Infostuda kaže za RTS da su najtraženije bile oblasti trgovine i prodaje, a da najviše fali zanatlija - frizera, pekara, stolara.
Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija. U odnosu na 2018. godinu, broj oglasa je porastao za 14 odsto.

Miloš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Turinski je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da su godinama unazad najtraženiji poslovi u oblasti trgovine i prodaje, IT sektora, administraciji, mašinstvu.
Kada je reč o konkretnim pozicijama, ubedljivo najtraženiji su prodaci, zatim vozači, magacioneri i telefonski operateri.
Prema rečima Turinkog, opada broj ljudi koji se u proseku jave za jedan posao. Pre tri godine u proseku je konkurisalo 95 ljudi, a prošle godine 65.
"To znači da je manje kandidata i da više biraju. Ne konkurišu na sve oglase, nego zaista biraju poslodavce i poziciju", ukazuje Turinski.
Kada je reč o deficitarnim zanimanjima, Turinski navodi da ubedljivo najviše fali zanatlija – frizeri na prvom mestu, pekari i mesari, autolimari, stolari. 
Napominje da mladi, za razliku od prethodnih generacije, sve više i više cene sebe i svoje znanje i ono što donose u firmu, pa zahtevaju bolje uslove rada.
"Ne žele da rade za bilo koga i za bilo kakvu zaradu, žele da to mesto bude prilagođeno", ističe Turinski.
Posao se u Srbiji najviše traži putem interneta, kaže Turinski dodajući da su najtraženiji poslodavci, po poslednjoj analizi, kompanije koje dolaze iz inostranstva. 
Uputio je savet svima koji traže posao: "Budite uporni, posla ima, uvek može da se pronađe novi, drugi posao", rekao je Turinski. 
Ističe da biografiju uvek treba prilagoditi svakom oglasu za posao, i ne slati je sa neprikladnom fotografijom ili informacijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trgovci i prodavci najtraženiji, zanatlija nema dovoljno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2020

U prethodnoj godini, šansu za posao preko Infostuda dobilo je skoro 50.000 kandidata. Miloš Turinski kaže za da su najtraženije bile oblasti trgovine i prodaje, a da najviše fali zanatlija - frizera, pekara, stolara...Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.