Amnesti: ISIS sprovodi etničko čišćenje

Izvor: VOA, 02.Sep.2014, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti: ISIS sprovodi etničko čišćenje

Gnevni rođaci iračkih vojnika koje su u junu oteli ekstremisti Islamske države upali su u zgradu iračkog parlamenta i odbili da je napuste, dok je policija pokušavala da ih udalji.  Predsednik parlamenta izjavio je da će sutra organizovati vanrednu sednicu na kojoj će se razmatrati to pitanje.

U međuvremenu, "Amnesti" je objavio izveštaj u kojem se navodi da pripadnici ekstremističke organizacije na severu Iraka pokušavaju da istrebe nearapsko stanovništvo i muslimane koji >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << nisu suniti i da njihova sistematska kampanja obuhvata stotine masovnih ubistava i kako se veruje - hiljade otmica, kojima su terorisali čitav severni Irak i pokrenuli sektaške tenzije u toj oblasti.

U izveštaju se navode izjave preživelih, koji tvrde da su neki ljudi teško ranjeni u masakrima ostavljeni tamo gde su pogođeni iz vaternog oružja, osuđeni da umru polako i u agoniji.

Amnesti ističe da ekstremisti ubijaju muškarce, a otimaju žene i decu i poziva iračku vladu da zaštiti sve svoje građane, bez obzira na versku ili etničku pripadnost.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.