Amerikanci žive novo zlatno doba - pola veka nije bilo bolje

Izvor: B92, 05.Okt.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci žive novo zlatno doba - pola veka nije bilo bolje

Vašington -- Nezaposlenost u SAD u septembru je pala na 3,7 odsto, što je najniži nivo od decembra 1969. godine.

Poslodavici su prošlog meseca dodali 134.000 radnih mesta, što je najmanje u godinu dana, saopštilo je američko ministarstvo rada. Broj novih radnih mesta, međutim, najverovatnije je smanjen zbog uragana Florens, prenosi Asošiejted pres.

Sa septembrom je produžen najduži niz uzastopnog rasta broja radnih mesta - osam i po godina povećanja svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca, čime su se milioni Amerikanaca vratili na posao posle Velike recesije.

Prošlog meseca prosečna nadnica na sat je povećana 2,8 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je nešto ispod povećanja u avgustu.

Očekuje se, međutim, da rast plata bude uvećan u predstojećim mesecima. S toliko niskom nezaposlenošću, kompanije se suočavaju s pritiskom da povećaju plate kako bi privukle potrebne radnike. Amazon je u utorak podigao minimalnu nadnicu za sat na 15 dolara.

Potrošači, kompanije i većina ekonomista je i dalje optimistična. Indeks optimizma potrošača je na ili blizu najviših nivoa u poslednjih 18 godina.

Amerikanci nastavljaju da troše i deluje da su generalno u stabilnoj finansijskoj situaciji. Domaćinstva za štednju odvajaju skoro sedam odsto svojih prihoda, što je više nego duplo više nego pre recesije.

Tokom perioda april-jun, američka privreda je ostvarila rast od 4,2 odsto na godišnjem nivou, što je najbolje u poslednje četiri godine. Ekonomisti predviđaju da će u tromesečju do septembra rast biti tri do 3,5 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najniža nezaposlenost u poslednjih skoro pola veka

Izvor: VOA, 05.Okt.2018

Prema izveštaju sekretarijata za rad, američka ekonomija je u septembru dodala 134 hiljade radnih mesta.  To je do sada najmanji mesečni broj u ovoj godini i pripisuje se izmedju ostalog posledicama uragana Florens, posebno u turističkoj industriiji u Severnoj i Južnoj Karolini. Ekonomisti...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.