Amerikanci ne znaju gde je Iran; Iranci: Rat nema pobednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2020, 04:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci ne znaju gde je Iran; Iranci: Rat nema pobednika

Britanski "Independent" sproveo je anketu u kojoj je tražio od građana Sjedinjenih Američkih Država da označe Iran na nemoj karti. Većina anketiranih nije uspela da pokaže Iran, ali je nekoliko njih bilo veoma blizu. Iranska štampa proglasila je napad na američke snage u Iraku "mračnom noći za Amerikance", navodeći da je Vašington "prvi put u istoriji priznao neuspeh", dok je istovremeno na ulicama Teherana vladalo olakšanje što nijedna strana nije bila spremna za rat, prenose mediji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Iako nisu znali gde se nalazi, neki od njih su rekli da se zalažu za rat sa Iranom.

Pojedini anketirani nisu ni znali da postoje tenzije na Bliskom istoku.

Iranska šštampa: "Mračna noć za SAD", građani odahnuli

Iranska štampa proglasila je napad na američke snage u Iraku "mračnom noći za Amerikance", navodeći da je Vašington "prvi put u istoriji priznao neuspeh", dok je istovremeno na ulicama Teherana vladalo olakšanje što nijedna strana nije bila spremna za rat, prenose mediji.

"Rat nije nešto poput video igre. To nije igra u kojoj ima pobednika", rekla je studentkinja arhitekture Dara Šodžai (23).

Ipak, kako navodi agencija AP, sa olakšanjem zbog završetka napada, pojavila su se pomešana osećanja oko toga koliko bi Iran daleko trebalo da ide u osveti za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija u američkom vazdušnom udaru u Bagdadu prošle sedmice.

Iran je ispalio baraž balističkih raketa na dve iračke vojne baze u kojima su smeštene američke trupe, a zvaničnici SAD i njenih saveznika smatraju da je iranska protivavionska raketa tada verovatno oborila ukrajinski putnički avion blizu Teherana.

Iz iranske Organizacije civilnog vazduhoplovstva još nemaju objašnjenje za tu nesreću, mada u preliminarnom iranskom istražnom izveštaju stoji da piloti nisu zatražili pomoć preko radio-veze, kao i da je avion pokušao da se vrati na aerodrom pre nego što se srušio.

Iako su američki i irački zvaničnici rekli da u napadu na baze nije bilo žrtava, iranska državna TV tvrdila je da je oko 80 američkih vojnika ubijeno tako da je vlada u Teheranu taj "osvetnički napad" predstavio kao pobedu.

List "Kajan" naveo je da su iranske rakete oštetile "američko dostojanstvo", dok dnevni list "Džavan" smatra da je to prvo priznanje američkog neuspeha u istoriji.

Reformistički dnevnik "Aftab jazd" na naslovnoj strani je oblavio da "iranski šamar tera Trumpa da se povuče i proglasi mir", dok je "Arman Meli" noć napada nazvao "Mračnom noći za Amerikance".

Uprkos tvrdnjama Teherana da su u napadima ubijeni Amerikanci, Iranci i pored blokiranog Tvitera imaju pristup toj društvenoj mreži i drugim izvorima informacija putem virtuelnih privatnih mreža.

Inženjer Ali Azimi (41) smatra da osveta Irana bila "preterana".

"Nije trebalo da to da radimo jer su mogli da udare na nas i da nas unište", rekao je za AP.

General Amir Ali Hadžizadeh, koji vodi iranski svemirski program, rekao je za poluzvaničnu agenciju Tasnim da cilj "Operacije mučenika Sulejmanija", kako je nazvana osvetnička kampanja, nije bio da se neko ubije već da "udari u neprijateljsku vojnu mašinu".

Širom Irana obični građani se spremaju za još teža vremena, pošto je Tramp obećao da će održati kampanju maksimalnog pritiska na Teheran.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.