Amerikan erlajnz: Šta uopšte hoće Katar ervejz

Izvor: B92, 23.Jun.2017, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikan erlajnz: Šta uopšte hoće Katar ervejz

Generalni direktor američke avio-kompanije Amerikan erlajns kaže da njegova kompanija nije "naročito uzbuđena" zbog ponude Katar ervejza.

Podsetimo, katarska kompanija bi da preuzme 10 odsto udela u Amerikan erlajnsu.

"To nema smisla i za mene je zbunjujuće. Zašto bi jedna avio-kompanija protiv koje se agresivno borimo uopšte želela da preuzme udeo", izjavio je direktor američke avio-kompanije Dag Parker za televizijsku mrežu Si-En-Bi-Si.

Od 2015. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, američke avio-kompanije Amerikan, Delta i Junajted vode bitku sa tri konkurenta sa Bliskog istoka - Emirejtsom, Etihadom i Katar ervejzom - zbog nezakonite konkurencije.

Američke avio-kompanije su protiv širenja poslovanja arapskih rivala na tržište SAD, a takođe ih optužuju za držanje cena na veštački niskom nivou zahvaljujući subvencijama njihovih vlada.

Cilj ponude Katar ervejza je, prema rečima Parkera, da se promeni stav prema toj avio-kompaniji.

"Ako je to njihova motivacija, onda je pogrešna", izjavio je Parker za Si-En-Bi-Si.

Parker je, takođe, rekao da je ponuda zbunjujuća, imajući u vidu "naš ekstremno javni stav o nezakonitim subvencijama koje Katar, Emirejts i Etihad dobijaju godinama od njihovih vlada".

Katar ervejz tek treba da dostavi zvaničnu ponudu, a svako preuzimanje udela od preko 4,75 odsto zahteva odobrenje upravnog odbora Amerikan erlajnsa.

Samo nekoliko nedelja nakon što je predsednik SAD-a Donald Tramp optužio Katar da finansira terorizam, katarski državni avio-prevoznik je juče dostavio neočekivanu ponudu za sticanje većeg udela u kompaniji Amerikan Erlajns Grupa, izvesila je agencija "Blumberg".

Katar Ervejz nastoji da stekne oko 10 odsto vlasništva u Amerikan Erlajnsu, što je udeo koji bi katarsku kompaniju izjednačio sa "Berkšir Hatavejom" Vorena Bafeta među akcionarima u najvećoj avio-kompaniji na svetu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.