Američki auto-gigant polako se kotrlja ka NS

Izvor: B92, 02.Dec.2015, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki auto-gigant polako se kotrlja ka NS

Memorandum sa kompanijom "Lear" koja je najavila otvaranje pogona u Novom Sadu još nije potpisan i još uvek traje usaglašavanje oko detalja, kaže Željko Sertić.

Kako kažu u ministarstvu, Memorandum o saradnji je pripremljen i poslat na potpisivanje toj kompaniji.

Potpisivanje nije javno zbog zahteva američke kompanije, pa je upućeno svakoj strani pojedinačno i u toku je usaglašavanje oko ugovora, navode u ministarstvu.

"Još nije potpisan konačan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dokument i još smo u fazi usaglašavanja, sama kompanija ima svoje interese, mi imamo svoje", kazao je Sertić odgovarajući na pitanja novinara nakon posete "Galenici".

On je kazao da svaki od razgovora i pregovora sa kompanijama ima svoju dinamiku i proceduru. Sertić kaže da su neka dokumenta potpisana, ali ne klasičnom vidu memoranduma.

"Memorandum po svojoj pravnoj sištini nije obavezujući dokument dokle god ne potpišemo zvanično ugovor. Tako da je sve ovo sada faza dogovora sa kompanijom", rekao je ministar.

On je kazao da se ne može posao u privredi organizovati ako se ne planiraju određena sredstva, za izgradnju rekonstrukciju, formiranje slobodne zone i slično.

"Da biste doveli nove investitore morate uložiti u opremu, infrastrukturu koja bi vam omogućila dovođenje investitora, i ja se ne cudim zašto je to Novi Sad uradio, to rade i drugi gradovi, Beograd, Leskovac i drugi koji imaju sredstva izdvojena za takve namene", kazao je Sertić.

Kompanija "Lear", globalni lider u industriji automobilskih komponenti najavila je da će otvoriti pogon u radnoj zoni "Sever 4" u Novom Sadu najverovatnije u februaru i zaposliti više od 2.000 ljudi. To su za novosadski "Dnevnik" nedavno potvrdili u "ManpowerGroup", "Learov" partner u oblasti ljudskih resursa.

Kompanija "Lear" osnovana je u Detroitu, u SAD, 1917. godine i bavi se proizvodnjom sedišta i električnih sistema u automobilskoj industriji.

U pogonu u Novom Sadu, gde će se proizvoditi električni sistemi za automobile, planira se zapošljavanje više od 2.000 ljudi u naredne dve godine, a prva zapošljavanja očekuju se dogodine u februaru.

Kako kažu u "ManpowerGroup", najveći broj zaposlenih biće operateri u proizvodnji, za koje nije potrebno prethodno iskustvo. Kompanija ima nameru da zaposli radnike iz Novog Sada i okolnih naselja, koja su udaljena od grada najviše 40 kilometara.

Kako navode u "ManpowerGroup", kompanija "Lear" je najveći svetski dobavljač za velike automobilske brendove.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučević: Potpisan Memorandum sa kompanijom "Lir"

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 17:01

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je danas da je sa američkom Kompanijom "Lir" (Lear) potpisan Memorandum o namerama kojim ta kompanija pokazuje zainteresovanost za investiranje u Novom Sadu...Vučević je rekao novinarima da memorandum nije dostupan javnosti na insistiranje investitora,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.