Američka vlada lobira protiv Huaweija

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Nov.2018, 09:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka vlada lobira protiv Huaweija

WASHINGTOON - Dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država počeli su lobirati kod svojih saveznika da izbjegavaju korištenje opreme koju proizvodi kineska tvrtka Huawei, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Trgovinski rat između Kine i SAD-a i dalje bjesni, a nedavno su američki dužnosnici ponovno iznijeli optužbe za vojnu i industrijsku špijunažu, u koju su navodno uključene kineske tvrtke.

WSJ je prenio izjave neimenovanih dužnosnika koji znaju za namjeru američke >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << administracije da izlobira prekid korištenja uređaja Huawei kod svojih stranih partnera. Američki dužnosnici navodno se sastaju sa svojim stranim kolegama i direktorima telekomunikacijskih kompanija u njihovim zemljama, upozoravajući ih na rizike i upitnu kibernetičku sigurnost zbog korištenja Huawei uređaja.

SAD ove godine posebno napada Huawei. Glavešine sigurnosnih agencija kao što su FBI, CIA i NSA, izrazili su zabrinutost da je Huawei, ali i druge kineske kompanije, u podređenom položaju zbog mogućih dugova koje ima prema kineskoj vladi ili vladajućoj Komunističkoj partiji, što podiže rizik od špijunaže.

U svibnju ove godine ministarstvo obrane (Pentagon) već je zabranilo korištenje Huawei i ZTE telefona, a sada ih pokušava zabraniti i u partnerskim zemljama.

Prema pisanju WSJ-a, Washington razmišlja o povećanju financijske pomoći za razvoj telekomunikacija onim zemljama koje odluče izbjegavati kinesku opremu. Vlada SAD-a posebno je zabrinuta zbog korištenja kineske telekomunikacijske opreme u državama u kojima ima vojne baze, kao što su Njemačka, Italija i Japan.

Huawei još nije komentirao ove optužbe.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.