Izvor: Politika, 25.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka borba protiv ruskog gasa

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Brajza poziva države EU da podrže izgradnju gasovoda „Nabuko” i time smanje zavisnost od ruskog gasa

„Pratite svoj novčanik”, izjavio je prošlog petka zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Brajza pozivajući države Evropske unije da podrže izgradnju gasovoda „Nabuko” i time smanje svoju zavisnost od ruskog gasa.

Ova izjava označila je početak oštre borbe zapadnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zemalja protiv gasne mreže kojom Rusija želi da ključni energent prenosi od centralne Azije i Sibira do bogatih država EU i da time kontroliše više od polovine njihovih potreba. Projekat „Nabuko” pokrenula je još krajem devedesetih godina prošlog veka austrijska kompanija OMV, ali je početak izgradnje stalno odlagan, iako se u međuvremenu među vlasnike projekta ubacilo još pet velikih firmi, između ostalih mađarski MOL i nemački RVE. Prema poslednjim informacijama, i francuski gigant „Gas de Frans” želi da uđe u projekat, ali to za sada ne dozvoljava Turska, ogorčena zbog toga što se zvanični Pariz protivi njenom ulasku u EU.

Nedavno je Evropska komisija podržala izgradnju gasovoda i odvojila sredstva za „Nabuko”, pa bi izgradnja trebalo da počne 2010. godine, iako još nije izvesno da li će biti dovoljno slobodnih izvora gasa u Kaspijskom basenu. Naime, u decembru je Rusija potpisala sporazume sa Turkmenistanom i Kazahstanom po kojima će gas iz tih zemalja ići preko Rusije, čime je evropski projekat ostao bez glavnih izvorišta. U Briselu i Vašingtonu najviše računaju na Azerbejdžan i sever Iraka, mada nije izvesno da tu ima dovoljno gasa da popuni kapacitet „Nabuka” od oko 30 milijardi kubnih metara godišnje.

Dogovorom sa Bugarskom i Srbijom o izgradnji „Južnog toka” Moskva je odnela još jednu pobedu, ali Jozijas van Arsten, koji je u ime Evropske komisije zadužen za „Nabuko”, tvrdi da to nije problem.

„Ovde nema konkurencije. Što više gasovoda, tim bolje”, rekao je on.

Američki zvaničnik Brajza na drugoj strani misli da je upravo konkurencija u pitanju i tvrdi da će gas iz „Nabuka” biti jeftiniji od ruskog. Po njegovoj računici, „Gasprom” će u centralnoj Aziji kupovati gas za svega sto dolara za hiljadu kubnih metara i prodavati ga po triput višoj ceni u Evropi, a od razlike će se bogatiti „sumnjivi posrednici bliski organizovanom kriminalu”.

On takođe tvrdi da će „Južni tok” biti neefikasniji i skuplji – koštaće do 30 milijardi dolara u odnosu na šest milijardi za izgradnju „Nabuka”.

Iako američke kompanije nisu umešane u izgradnju ovog gasovoda, Brajza kaže da je podrška Vašingtona u skladu sa „nacionalnim interesima SAD”.

S. R.

[objavljeno: 26/02/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.