Ambicije roditelja i posledice po dete (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 11:13

Ambicije roditelja i posledice po dete (AUDIO)

Kako da roditelji ambicijom ne unište svoje dete, delikatno je pitanje. Odgovor stručnjaka je da svaki roditelj treba najpre da preispita svoju ambiciju, a zatim, u jednom trenutku, kad primeti da nešto nije u redu sa njegovim detetom, postavi detetu pitanje da li i dalje istinski hoće da se bavi istim sportom, umetnošću ili da sebi da šansu da proba nešto drugo. Većina roditelja to neće uraditi zato što je nesvesna svojih preteranih ambicija i posledica koje one imaju po njihovo dete, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kaže za Radio Novi Sad sportski pedagog Snežana Golić.

Preteranim značajem koji pridaju nekom sportu ili umetnosti, te pravdajući se da žele da im dete bude što srećnije i uspešnije, roditelji često vrše pritisak na svoje dete koje nastavlja da trenira i uz bol i kada to više nikako ne želi.

Deca su u takvom odnosu najčešće izmanipulisana. Kako objašnjava naša sagovornica, u želji da zadobiju pažnju roditelja koji se njima diče i hvale prijateljima i rođacima po društvenim mrežama, deca ispunjavaju roditeljske želje bez obzira na otpor koji imaju prema određenoj sportskoj ili drugoj aktivnosti. I kako roditelj koji je laik može sve to da primeti?

Poznata je izraka „Put do pakla popločan je dobrim namerama“. Roditelji misle da ulažu u svoje dete, a zapravo počinju da žive život svog deteta. Oduzimaju mu vreme za igru i posvećivanje drugim interesovanjima. Detetu se sasvim neprimetno u život ubacuje stres, a nekad i ozbiljni psihički problemi. U takvoj situaciji detetu može da pomogne treća osoba poput nastavnika, rođaka ili Centar za socijalni rad, kaže naša sagovornica i objašnjava šta ta osoba konkretno može da uradi u tom slučaju:

Šta se iz svega toga nameće kao poruka za roditelje?

A upravo su to mnogi uspešni sportisti navodili kao svoju najjaču motivaciju u najtežim trenucima karijere. Takođe, demistifikaciji profesionalnog sporta i ceni koju plaćaju profesionalni sportisti mediji bi trebalo da posvete malo više pažnje, a ne samo njihovim uspesima, kaže Snežana Golić. Jer, nije sve tako sjajno i blistavo, kao što nam ponekad izgleda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.