Ambasadorka Kanade spasava pirotski ćilim

Izvor: B92, 20.Mar.2019, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadorka Kanade spasava pirotski ćilim

Pirot -- Ambasadorka Kanade Kati Čaba razgovarala je u Pirotu sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem o saradnji u promovisanju pirotskog ćilima i Tkačke kolonije.

Ona je posle sastanka ocenila da je vrlo važno to što žene pokušavaju da spasu od zaborava ćilim kao deo srpskog nasleđa.

"Za Vladu Kanade je vrlo važno da promovišemo i rodnu ravnopravnost i zato je i važna ova Tkačka kolonija i rad žena koje tkaju ćilim. Jedva čekam da se vratim u Pirot i u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << junu posetim Tkačku koloniju. Nadam se da ću doći sa velikim brojem ambasadora", kazala je ambasadorka.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je očekivanje da će ambasadorka Kanade preuzeti ulogu koju je u promociji pirotskog ćilima i Tkačke kolonije na Staroj planini imala bivša ambasadorka Australije Džulija Fini.

"Od nje smo imali veliku podršku našoj Tkačkoj koloniji i promociji pirotskog brenda ćilima sa našim partnerom Gradom Somborom, a kanadsku ambasadorku očekujemo već u junu na novoj Tkačkoj koloniji na Staroj planini", rekao je posle sastanka Vasić.

On je dodao da je sa ambasadorkom Kanade razgovarao i o turizmu i mogućnostima ekonomske saradnje.

"Kanada je daleko od nas ali je razvijena i vrlo poželjna zemlja u svakom pogledu. Za nas je veoma interesantno da se negde oko 650.000 auto guma koji se proizvode u kompaniji 'Tigar Tajers' u Pirotu izvoze u Kanadu. Kompanija 'Tigar a.d.' ima saradnju sa jednom kanadskom kompanijom koja koristi zaštitnu gumenu obuću za rudnike i naftne platforme", rekao je Vasić.

Kanadska ambasadorka posetila je tokom dana Zanatsku zadrugu za izradu pirotskog ćilima i suvenira "Damsko srce", rekonstruisanu srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad i Muzej Ponišavlja u Pirotu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.