Ambasador SAD plaši nemačke kompanije sankcijama zbog Severnog toka 2

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD plaši nemačke kompanije sankcijama zbog "Severnog toka 2"

Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel upozorio je kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda "Severni tok 2" da bi mogle da se suoče sa sankcijama ako ostanu u tom projektu.

Grenel je to naveo u pismu upućenom nekolicini kompanija, saopštila je američka ambasada.

"U pismu se podseća da svakoj kompaniji koja sarađuje sa ruskim energetskim sektorom na izvozu gasa preti opasnost od sankcija SAD", rekao je portparol ambasade, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Sa druge strane, Nemačka i druge evropske zemlje optužuju Vašington da se pretnjama sankcijama meša u njihovu spoljnu i energetsku politiku.

Na projektu Severni tok 2 rade ruski energetski gigant Gasprom zajedno sa zapadnim partnerima - Uniperom, Vinteršelom, Endžijem, austrijskom kompanijom i britansko-holandskom grupom Šel.

Grenelovo pismo izazvalo je negodovanje vlade u Berlinu. Jedan nemački diplomata je rekao da ambasadorov pristup nije u skladu sa uobičajenom diplomatskom praksom i da će Berlin o tom pitanju razgovarati direktno sa Vašingtonom.

Nemački "Bild am zontag" koji je prvi objavio pismo, ocenjuje da Grenel pokušava pismom da uceni nemačke kompanije, što u ambasadi SAD demantuju.

Pismo je koordinisano između nekoliko američkih vladinih agencija u Vašingtonu i ne treba da bude shvaćeno kao pretnja već jasna poruka američke politike, rekao je portparol ambasade.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u četvrtak je rekao da bi američke sankcije zbog Severnog toka 2 bile pogrešan način za rešavanje spora i da pitanja evropske energetske politike treba da se rešavaju u Evropi, a ne u SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ambasador SAD preti Nemcima

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jan.2019, 12:15

Ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel je, kako piše Bild am zontag, pismeno zapretio nemačkim koncernima koji učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2. On smatra da bi to moglo da bude „veliki bezbednosni rizik“...„Ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel od stupanja na dužnost ne poštuje...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.