Ambasade postaju gradilišta

Izvor: B92, 24.Dec.2013, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasade postaju gradilišta

Beograd -- Objekti nekadašnjih ambasada Sjedinjenih Država i Nemačke u Ulici kneza Miloša u Beogradu, postali su gradilišta, pišu "Novosti".

Ulica kneza Miloša do pre nekoliko godina bila je prepoznatljiva kao bulevar sa brojnim diplomatskim predstavništvima. Za kratko vreme, svoje ambasade premestili su Sjedinjene Američke Države, Nemačka i Rumunija, dok su se ranije iselile Gvineja i Albanija.

Dve najače sile, SAD i Nemačka, kod svojih objekata napravili su gradilište. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Teška mehanizacija od ovog vikenda ruši velike betonske "antibomb" žardinijere, kojima je bila opasana ambasada SAD. Spuštena je i kontrolna rampa u Ulici vojvode Milenka, a nema više ni brojnog obezbeđenja.

Nekoliko spojenih zgrada od Kneza Miloša do Sarajevske ulice do 1945. godine bilo je u privatnom vlasništvu. Od 1950. do jula ove godine, kada je preseljena u Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 92, tu je bilo diplomatsko predstavništvo SAD.

Oko 17.000 kvadratnih metara čeka novog vlasnika i još se ne zna da li će to biti poslovni ili stambeni prostor. Kako nezvanično saznaju "Novosti", za veliki plato ispred broja 50 zainteresovan je "Parking servis", koji bi tu napravio parking.

Daleko veće gradilište nalazi se samo 200 metara dalje. Nekada velelepno zdanje nemačke ambasada, koja je bila na brojevima 74-76, ove zime broji poslednje dane. Pre dva meseca skinuta je kompletna stolarija.

Uskoro treba očekivati da buldožeri ovu zgradu sa neobičnom fasadom pretvore u gomilu šuta, a Nemačka bi na tom mestu trebalo da izgradi novu zgradu ambasade.

U najgorem stanju je zgrada ambasade Gvineje, koja je više od jedne decenije napuštena. U ogolelom objektu, koji je nekada bio u vlasništvu porodice Bajloni, danas se skupljaju narkomani i skitnice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.