Izvor: B92, 05.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alternativni oblici energije

Beograd -- Iskorišćenost potencijala obnovljive energije u Srbiji manja nego u zemljama Evropske unije.

Srbija koristi tek petinu mogućnosti u alternativnim oblicima energije, ocenili su energetski stručnjaci. Inženjer energetike Zoran Mojić istakao je da se svetski visoko iskorišćeno alternativno gorivo, gas dobijen iz biomase iz šumskog i zemljanog otpada, u Srbiji koristi tek u malom procentu u odnosu na potencijal.

On je na jučerašnjem okruglom stolu o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energetici rekao da je u Srbiji i dalje najiskorišćeniji oblik energije električna energija, a tek daleko ispod nje koriste se obnovljivi izvori energije, među njima, sem biomase, energija vetra, zemlje i geotermalna energija.

Prema rečima Mojića, potencijali za korišćenje geotermalne energije prisutni su širom Srbije, a na lokacijama značajnih razmera mogu biti građeni kapaciteti za korišćenje energije vetra i zemlje kao alternativnih izvora energije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.