Alkotest u mobilnom

Izvor: Politika, 20.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkotest u mobilnom

Na svetskom sajmu u Barseloni predstavljene nove mogućnosti – od jakne sa zvučnicima u okovratniku i tastaturom na rukavu do aparata koji vlasnike opominju ako nisu uzeli lek...

Od našeg specijalnog izveštača
Barselona, februara – Mobilna telefonija je odavno nadrasla osnovni prenos glasa i kratkih tekstualnih poruka. Zahvaljujući trećoj generaciji mobilne telefonije (na pomolu je i četvrta) korisnici sada mogu da gledaju sagovornike, razmenjuju multimedijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadržaje i pretražuju Internet.
Međutim, posle obilaska 3. svetskog sajma mobilne telefonije, koji je upravo završen u Barseloni, može se steći samo jedan utisak – sve je to tek vrh ledenog brega koji krije neograničene mogućnosti. Na primer, zamislite jaknu (jedna od zanimljivosti izložbe u Barseloni) u čiji okovratnik su ugrađeni zvučnici. Na levom rukavu nalazi se tastatura utkana u materijal (pametni tekstil), dok je na desnom savitljivi displej koji, između ostalog, u visokoj rezoluciji čak reprodukuje preuzete stranice sa Interneta. I to nije sve: "haj-tek" jaknu možete koristiti kao mobilni telefon, pa i pokretnu bazu podataka.

Simens je napravio sistem zasnovan na mobilnoj telefoniji, koji korisnika podseća, na primer, kada bi i koji lek trebalo da uzme ili ga jednostavno obavesti da se on ili neko bližnji, koji zahteva medicinsku negu, nije javio ili postupio po uputstvima lekara.

Možda najslikovitiji primer noviteta mobilne telefonije jeste ponuda najvećeg japanskog operatera Do-ko-mo. On, naime, svojim korisnicima nudi rešenje za proveru nivoa alkohola u krvi.

– Proizvođač mobilnih telefona Tanita founs za nas je proizveo aparat koji ima senzor za merenje alkohola u krvi. Sistem je jednostavan i radi tako što korisnik treba da dune u plastični deo koji se montira na telefon. Aparat, baš kao i uređaji koje koristi policija, odmah i nepogrešivo određuje nivo alkohola – objašnjava Šinja Jokota, menadžer Do-ko-ma.

Prema njegovim rečima, pomenuto rešenje prvenstveno je namenjeno javnim komunalnim službama, koje zapošljavaju veliki broj vozača. E sad, da ti vozači ne bi sami procenjivali da li su sposobni za upravljanje vozilom, postoji još jedna "caka". Naime, dok vozač obavlja alkotest, mala kamera sa telefona ga snima, i njegovu sliku prenosi u centralu preduzeća. To je garancija da neko drugi, ko nije pod preteranim dejstvom alkohola, neće proći test umesto pripitog vozača.

Jokota objašnjava da Japan ima dosta saobraćajnih nesreća zbog pripitih vozača i da se za pomenuti telefonski alkotest već interesuju u zemljama istočne Evrope.

Zvuči neverovatno, ali svetski sajam mobilne telefonije bio je zapravo najmanje posvećen samim telefonima. Nokija je, naravno, iskoristila priliku da predstavi unapređenu en-seriju aparata, dok je Samsung istakao verziju "ultratelefona" (koje karakteriše debljina aparata manja od jednog santimetra – 5,9 milimetara), ali je znatno više pažnje posvećeno sistemima za umrežavanje, prenos podataka i, recimo, novi "zlango" jezik mobilnih telefona. On se sastoji od znakova, poput kompjuterskih sličica koje zamenjuju po jednu ili više reči, tako da će poruke korisnici ubuduće više gledati nego čitati.

U moru poslovno uniformisanih ljudi koji su na sajam došli da vide, kupe i prodaju znanje upoznali smo i dva Telenorova "srećkovića". To su Lars Vent i Šjel Nurhagen koji za ovu kompaniju kupuju milione mobilnih telefona. Na pitanje kolike popuste donose tako velike porudžbine i koliko pojedinačno koštaju telefoni nisu želeli da odgovore, jer je to, kažu, ipak poslovna tajna. Ali nije teško naslutiti sreću Nokije ili Samsunga kada se pojave kupci poput Larsa i Šjela, koji godišnje pazare – najmanje 25 miliona mobilnih telefona.

Marko Lakić

[objavljeno: 20.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.