Izvor: B92, 11.Okt.2023, 08:24

Alarmantno: Samo trećina mesa na tržištu Crne Gore iz domaće proizvodnje

Iako Crna Gora ima resurse i povoljnu klimu, njena poljoprivreda se suočava s problemima.

Ukupna domaća proizvodnja mesa iznosi oko 17.110 tona godišnje, što pokriva tek oko 36 posto ukupne potrošnje mesa u zemlji, navodi se u Programu razvoja poljoprivrede za period 2014-2020. godine

Iako se Crna Gora može pohvaliti bogatstvom prirodnih resursa i povoljnim klimatskimuslovima, poljoprivredni sektor se suočava sa niskim nivoom iskorišćenosti ovih prednosti, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Poslovni dnevnik.

Ozbiljni izazovi

Umesto da bude nosilac domaće proizvodnje i ključni faktor ekonomske stabilnosti, poljoprivreda u Crnoj Gori se suočava sa ozbiljnim izazovima koji ograničavaju njen rast i razvoj. Poljoprivredni sektor je već decenijama u vrlo teškoj poziciji, a tome u prilog ide i činjenica da su kao država uvozno zavisno tržište.

Kako stoji u dokumentu Program razvoja poljoprivrede za period 2014.-2020., koji je Vlada usvojila na prošloj sednici, brojni poljoprivredni sektori nisu dovoljni za potrebe društva. Dakle, kada je reč o sektoru mleka, prosečna godišnja proizvodnja iznosi tek oko 170 miliona litara.

“Prema podacima Službe za selekciju stoke, prosečna mlečnost po kravi u kontrolisanoj populaciji je 5.077 kilograma, dok je procena za ukupnu populaciju oko 2.500 kilograma po kravi. Ovako skromni rezultati rezultat su neadekvatne ishrane, loših smeštajnih kapaciteta, slabe tehničke opremljenosti, kao i problema u upravljanju stajskim đubrivom.

"Buduća podrška biće usmerena na rešavanje ovih problema. Prosečna godišnja proizvodnja mleka je oko 170 miliona litara u poslednjih 10 godina, od čega je 95 posto kravlje mleko. Od ukupno proizvedene količine mleka u 2013. godini, oko 13 posto ili 23,6 miliona litara otkupljeno je i prerađeno u registrovanim objektima za preradu mleka.

"Ovi podaci ukazuju na dobar potencijal za daljnji razvoj. Jedan od razloga ovako niskog otkupa je usitnjenost poljoprivrednih gazdinstava kao i njihova skromna veličina, što dodatno opterećuje otkupnu mrežu”, navodi se u ovom dokumentu.

Kada je u pitanju proizvodnja mesa, situacija je još gora, s obzirom da se, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Crnoj Gori proizvodi oko 36 posto mesa za domaće potrebe, odnosno tek oko trećina.

“Ukupna domaća proizvodnja mesa je oko 17.110 tona godišnje, što pokriva tek oko 36 posto ukupne potrošnje mesa u zemlji. Oko 60 posto proizvedenog mesa u Crnoj Gori dolazi od preživara koji se pretežno uzgajaju u poluintenzivnim sistemima proizvodnje, dok svinjogojstvo nije dovoljno razvijeno. Sektor peradarstva beleži pozitivan trend rasta, dok se proizvodnja jaja odvija u konvencionalnim kaveznim sistemima s proizvodnjom od oko 75 miliona jaja godišnje”, navodi se u dokumentu.

Voće i povrće

Kada je reč o sektoru voća i povrća, on je vrlo fragmentiran. Prema podacima Popisa poljoprivrede, proizvodnjom voća i povrća bavi se oko 14.000 poljoprivrednih gazdinstava, što predstavlja 32,7 posto ukupnog broja poljoprivrednih gospodarstava. Prema podacima Monstata, ratarska proizvodnja se prostire na 12.513 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.