Ako zatreba, milijarda evra od MMF

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako zatreba, milijarda evra od MMF

Beograd -- Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić kaže da veruje da postoje dobri izgledi da Srbija ugovori nov aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je, nakon učešća na plenarnom sastanku sa predstavnicima MMF-a, rekao da su doslednost u sprovođenju fiskalne politike, obezbeđivanje pravne sigurnosti ulaganja, uštede na svim nivoima u javnom sektoru - samo neke od preporuka koje su se mogle čuti i od predstavnika MMF.

Potpredsednik vlade je podsetio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je strategijski cilj zemlje da ugovori aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, a koji bi bio garancija da u slučaju potrebe, ili nekih ekonomskih poremećaja, povučemo sredstva u vrednosti do milijardu evra.

Krkobabić kaže da bi trebalo obezbediti da se investicije pojave u većem obimu kao i da već ugovoreni aranžmani sa inostranim partnerima budu sigurniji u realizaciji. Treći, a ne manje važan segment je da se troši ono što se ima i to na najracionalniji način i da za nekontrolisanu potrošnju u javnom sektoru, praktično nema prostora.

"Taj aranžman bi dodatno doprineo makroekonomskoj stabilnosti zemlje", ocenio je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, da bi se taj aranžman ugovorio MMF predlaže, prvo, stabilnu i razvojnu monetarnu politiku, za koju je već konstatovao da je dosta racionalna, dobra i da u ovom trenutku negativno ne utiče na dalji razvoj zemlje.

Ocenjeno je da su do sada mere koje je Narodna banka Srbije preduzela sasvim pozitivno delovale na ukupan proces razvoja i odnosa među preduzećima.

"Ono što 'koči', a što je konstatovao i MMF, ali i što mi znamo da postoji, je još uvek nedosledna fiskalna politika. Moramo uozbiljiti fiskalnu politiku, voditi taj proces izuzetno odgovorno i ne sme biti nikakvih propusta na tom planu, koja se dešavaju a ostavljaju teške posledice", rekao je potpredsednik Vlade.

On naglašava da "svako odstupanje od te politike izaziva u kasnijem periodu nove posledice, koje utiču na građane".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.