Ako vam je plata 50.000, rata za kredit ne može više od 30.000 RSD

Izvor: B92, 05.Jan.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako vam je plata 50.000, rata za kredit ne može više od 30.000 RSD

Građani koji su za praznike potrošili više novca pa se već spremaju da rupe u kućnom budžetu krpe novim kreditom od ove godine će se suočiti s ograničenjima.

Prvog dana 2019. godine počela je primena novih odluka Narodne banke Srbije, koje se odnose na upravljanje rizicima, zatim na adekvatnost kapitala te na klasifikaciju bilansne aktive i vanbilansnih stavki.

Iz ovoga bankari i klijenti treba da pročitaju da se menjaju uslovi za odobravanje kredita, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dnevnik.

Od ove godine gotovinski zajmovi moći će da se dobiju na rok od najviše osam godina, a rata neće smeti da bude viša od 60 odsto plate ili penzije. Sada se zna da će oni koji zarađuju 50.000 dinara mesečno moći da se zaduže za ratu koja neće prelaziti 30.000 dinara.

Ukoliko se banke ne budu pridržavale pomenutih ograničenja biće u obavezi da umanje svoj kapital, a za iznos celokupne glavnice, odnosno njenog još neotplaćenog dela.

Isto pravilo važi i ukoliko je odobren kredit na iznos veći od 60 odsto primanja. Stepen kreditne zaduženosti dužnika utvrđuje se kao odnos ukupnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda.

Na ovaj korak u NBS su se odlučili da bi sprečili nastanak problematičnih kredita u bankarskom sektoru i predupredili moguće posledice po finansijsku stabilnost građana.

Pomenuti rokovi će se i dalje skraćivati. U 2021. godini maksimalani rok otplate biće šest godina. Izuzetak će ostati rokovi za kupovinu automobila - do osam godina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ako vam je plata 50.000, rata za kredit ne može više od 30.000 RSD

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2019

Građani koji su za praznike potrošili više novca pa se već spremaju da rupe u kućnom budžetu krpe novim kreditom od ove godine će se suočiti s ograničenjima...Prvog dana 2019. godine počela je primena novih odluka Narodne banke Srbije, koje se odnose na upravljanje rizicima, zatim na adekvatnost...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.