Ako stopiranje gasa iz Rusije uopšte ima smisla, onda to treba da bude odmah

Izvor: B92, 06.Apr.2022, 18:30

"Ako stopiranje gasa iz Rusije uopšte ima smisla, onda to treba da bude odmah"

Nemačka vlada obećava da će se do 2024. trajno odvojiti od ruskog gasa.

Vodeći ekonomista, Klemens Fist, međutim dovodi u pitanje smisao tog plana, predlažući momentalno stopiranje uvoza i gradnju terminala za druge izvore.

"Ako stopiranje gasa iz Rusije uopšte ima smisla, onda to treba da bude odmah", napisao je Fist, predsednik uticajnog minhenskog instituta Ifo. "Upitno je hoćemo li taj uvoz zaista okončati onako kako vlada namerava, jer sada ne deluje uverljivo."
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Umesto da oteže, Evropska unija treba odmah da zaustavi uvoz iz Rusije i počne gradnju kapaciteta za snabdevanje iz drugih izvora, ocenjuje Fist.

Uvoz ruskog gasa Nemačka i Evropa mogu da obnove posle rata u Ukrajini, jer je to najisplativije. Istovremeno, ako u međuvremenu stvori mogućnost da ga brzo i uz razumnu cenu ponovo zaustavi i zameni iz drugih izvora, promeniće stari strateški odnos.

Naime, obostrana zavisnost postaće "zavisnost Rusije od EU". Ako se Evropa umesto toga zaista zauvek odrekne ruskog gasa, izgubiće polugu pritiska na Moskvu, upozorava Fist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.