Akcionari ugašenog naftnog giganta zaplenili rusku imovinu

Izvor: B92, 18.Maj.2020, 16:04

Akcionari ugašenog naftnog giganta zaplenili rusku imovinu

Amsterdam -- Akcionari ugašenog ruskog naftnog giganta Jukosa saopštili su da su zaplenili u Holandiji imovinu dva poznata proizvođača votke, u kojima kontrolu ima Rusija.

To je njihov najnoviji potez da od Moskve, kako kažu, naplate 57 milijardi dolara odštete.

Zaplena prava na robne marke "stoličnaja" i "moskovskaja" votka preko holandskog suda dogodila se 7. maja, izjavio je danas portparol akcionara, prenosi Rojters.

Ruska država je o ovom potezu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveštena prošle nedelje.

Holandski apelacioni sud je 18. februara preinačio rešenje o poništavanju obeštećenja akcionarima Jukosa u iznosu od 50 milijardi dolara, iznenadnom presudom 13 godina otkako je Kremlj nacionalizovao imovinu nekadašnjeg Jukosa.

Portparol je dodao da je potraživanje povećano na 57 milijardi dolara zbog zateznih kamata.

Rusko Ministarstvo pravde je prošlog petka podnelo žalbu Vrhovnom sudu Holandije kako bi osporilo ovu odluku.

Jukos ojl je bankrotirao 2006. nakon razlaza, kako piše Rojters, tajkuna Mihaila Hodorkovskog i ruskog lidera Vladimira Putina, nakon čega je ruska vlada pokrenula postupak za naplatu više milijardi dolara zaostalih poreza, što je na kraju rezultiralo tim da je država preuzela kompaniju.

Većinu imovine Jukosa apsorbovao je vodeći proizvođač nafte Rosnjeft, a bivši vlasnici od tada pokušavaju da ospore postupak Moskve i da vrate imovinu.

Sudske sporove sa zahtevom za dobijanje odštete povele su u Holandiji podružnice grupe GML, koje su imale oko 70 odsto udela u Jukosu.

Holandski Vrhovni sud je u januaru, u odvojenom postupku, potvrdio prethodno rešenje nižeg suda koji je Grupi SPI (Spirits internešenel) oduzeo prava na brendove votke "stoličnaja" i "moskovskaja" u zemljama Beneluksa i dodelio ih ruskoj državnoj firmi Sojuzplodoimport.

U Holandiji su sada zaplenjena prava na te robne marke, rekao je portparol akcionara Jukosa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Akcionari bivšeg Jukosa zaplijenili rusku imovinu u Holandiji

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2020

AMSTERDAM - Akcionari ugašenog ruskog naftnog giganta Jukosa saopštili su da su zaplijenili u Holandiji imovinu dva poznata proizvođača votke, u kojima kontrolu ima ruska država, što je njihov najnoviji potez da od Moskve, kako kažu, naplate 57 milijardi dolara odštete.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.