Akcionari: Prodaja Beka nameštena

Izvor: B92, 01.Apr.2013, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcionari: Prodaja "Beka" nameštena

Beograd -- Udruženje vlasnika akcija Beogradske konfekcije - Beko zatražilo je danas od najviših državnih zvaničnika da spreče prodaju njihove fabrike u Svilajncu.

Javno otvaranje ponuda zakazano je za sutra u prostorijama Beka u Beogradu, saopštilo je to udruženje.

Predsednik Udruženja Zlatko Kunštek osporava zakonitost prodaje i kaže da je oglas o prodaji objavljen 23. marta, umesto zakonomom propisanog roka za prikupljanje ponuda od 30 dana i bez obaveze uplate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << depozita za učešće u postupku prodaje.

To ukazuje, kako kaže, da je prodaja nameštena.

Kunštek je rekao i da je imovina Beka u celoj bivšoj Jugoslaviji vredela oko 50 miliona evra i da je Beko još 2009. godine namirio sva dugovanja na osnovu sudskog rešenja, nakon čega je, kako ističe, trebalo da se stečajni postupak okonča.

Preduzeće Beko je do tada ukupno isplatilo oko 17 miliona evra i, prema zakonu, višak stečajne mase treba da se vrati akcionarima, kazao je Kunštek. On je dodao da fabrika u Svilajncu ne radi od 2003. godine, od kada je Beko u stečaju, a imovina te fabrike vredi 1,17 miliona evra.

Udruženje vlasnika akcija Beko ističe da se ni u jednom članu zakon ne govori da je sud dužan da svu imovinu stečajnog dužnika proda, niti da samo novčana sredstva mogu biti predmet vraćanja akcionarima.

Udruženje navodi u saopštenju da sud nije ovlašćen da postupak stečaja vodi godinama, na štetu akcionara, i to uz obrazloženje da se postupak stečaja ne može završiti, "jer stečajni upravnik nije mogao da proda imovinu i da u novcu rezerviše sredstva za sporna potraživanja".

Sud je dužan, kako je navedeno, nakon izvršenih rezervacija i uspostavljanja tereta na imovinu stečajnog dužnika, radi obezbedjenje poverilaca, da vrati preostalu neunovčenu imovinu akcionarima.

To udruženje ocenjuje u saopštenju da "stečajna mafija" nije pohapšena i da još otima imovinu Srbije. Udruženje navodi da se tim povodom obratilo predsedniku Srbije, premijeru, prvom potpredsedniku vlade, ministru pravde, ministru finansija i privrede i nadležnim sudovima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nezakonita prodaja imovine Beka

Izvor: B92, 01.Apr.2013

Beograd -- Udruženje vlasnika akcija Beogradske konfekcije - Beko zatražilo je danas od najviših državnih zvaničnika da spreče prodaju njihove fabrike u Svilajncu...Javno otvaranje ponuda zakazano je za sutra u prostorijama Beka u Beogradu, saopštilo je to udruženje...Predsednik Udruženja Zlatko...

Nastavak na B92...

Akcionari Beogradske konfekcije Beko žele da spreče prodaju fabrike

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Apr.2013

BEOGRAD - Javno otvaranje ponuda za prodaju fabrike u Svilajncu zakazano je za sutra u prostorijama Beka u Beogradu

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.