Akcije NIS-a za četiri meseca?

Izvor: B92, 06.Apr.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije NIS-a za četiri meseca?

Beograd -- Akcije Naftne industrije Srbije, prve su koje će građani Srbije dobiti. Podela akcija realizovaće se za četiri meseca ali se još ne zna koliko će te vredeti.

Ne zna se koliko će vrediti akcije NIS-a podeljene građanima

Do 8. aprila će biti formirana i državna radna grupa čiji će zadatak biti da građani i radnici NIS-a akcije dobiju u predviđenom roku, to jest najkasnije do 2 avgusta.

Sama podela je kako kaže državni sekretar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić čisto tehnička stvar.

"Ono sto je važno za građane jeste da najkasnije šest meseci od privatizacije građani treba da dobiju potvrdu da su vlasnici akcija NIS-a određene nominalne vrednosti. Sa tom akcijom moći će da odu kod brokera i da sa njome trgujuju ili da je zadrže. To je procedura i to je zaista tehnička stvar", objašnjava Ćirić.

Ono što brine udruženje budućih akcionara NIS-a, nisu tehničke procedure, već realna vrednost akcija.

Đorđe Petrović iz Udruženja budućih akcionara kaže glavni problem je taj što je, vrednost kompanije koja je prodata za 400 miliona evra, procenjena na osnovu izvestaja Dilojt i tuša, na nerealnih 2,2 milijardi evra.

"Ona je pokazala da je procena skoro tri puta veća od ostvarene cene po kojij je Gasprom kupio 51 ossto NIS-a. Mali akcionari dobiće akcije tri puta manje vredne od one koje ima Gasprom, u svom vlasništvu. Gasprom je obavezan da plati koliko je on palatio svoju akciju, tako će on svoju akciju koja je nominalno vredna 270 evra platiti 96 evra. To je ta igra", navodi Petrović.

Državni sekretar u ministarstvu energetike Dušan Mrakić kaže da bi pored podele besplatnih akcija, radna grupa u narednom periodu trebalo da reši i probleme nastale zbog kako u Gaspromnjeftu tvrde nezakonitog prisvajanja dividendi, različitog završnog računa i prodaje imovine nis-a u periodu kada država to više nije smela da radi.

"Što se tiče spornih stvari, dogovorli smo sa rukovodstvom NIS-a, da sve mere za koje smatraju da su sporne rešavamo mirnim putem, uz dogovor, između ostalog i taj problem, ja očekujem da će se svi problemi rešiti sporazumno, i nijedna odluka neće biti doneta na štetu jedne ili druge strane".

Kao i ruski Gaspromnjeft, na deo kapitala od oko 100 miliona evra koji je država prisvojila otpisivanjem dugova javnim preduzećima i prodaje imovine NIS-a računaju i članovi udruženja budućih akcionara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deoba akcija NIS-a

Izvor: Mondo, 05.Apr.2009, 11:37

Za manje od četiri meseca treba da počne podela prvih besplatnih akcija Naftne industrije Srbije

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.