Akcija za jednostavnije propise

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija za jednostavnije propise

Beograd -- Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj pokrenula je kampanju, čiji je cilj ukidanje suvišnih i zastarelih administrativnih procedura i olakšanje poslovanja.

Najbolji predlozi, koje će izabrati žiri privrednika i stručnjaka, biće nagrađeni

Kampanja će trajati do kraja juna, do kada će privrednici, strani investitori i građani moći da ukažu na neefikasne procedure i pošalju svoje predloge, jer direktni efekti racionalnije administracije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrazumevaju smanjenje troškova i unapređenje zakonitosti i efikasnosti u radu institucija, rečeno je na konferenciji za novinare NALED-a

Prikupljeni predlozi će biti analizirani i dostavljeni nadležnim ministarstvima, agencijama i lokalnoj samoupravi, a plan aktivnosti za pojednostavljenje procedura biće predstavljen na završnoj konferenciji u septembru 2008.

Predlozi se mogu podneti elektronski preko sajta NALED-a - www.naled-serbia.org ili na iz_lavirinta@naled-serbia.org, kao i poštom na adresu te nevladine organizacije.

Slične akcije se u Evropskoj uniji sprovode duži niz godina, kako bi se stvario sistem na usluzi privredi. Kampanje za pojednostavljenje procedura sprovele su i mnoge zemlje u regionu kao pripremu za regulatornu giljotinu – sveobuhvatno i sistematsko ukidanje nepotrebnih procedura koje opterećuju privredu i građane.

Prema rečima potpredsednika Upravnog odbora NALED-a Toplice Spasojevića, Srbija je prema izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja, pre dve godine bila lider u reformama, dok je sada ona pala za dva mesta i nalazi se, u odnosu na prošlu godinu, na 86. mestu.On je istakao da isti dokument pokazuje da je Srbija danas u osam od 10 analziranih oblasti gore rangirana nego što je bila pre godinu dana.

To, prema njegovim recima znači, da je Srbija, od 178 analiziranih zemalja, što se tiče izdavanja dozvola na 149. mestu i da je za dobijanje dozvola, završetak obaveza u vezi sa inspekcijskim organima potrebno 204 dana , dok je u razvijenim zemljama potrebno 153 dana.

Pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Nebojša Chirić kazao je da je na nivou države započet proces formiranja kvalitenog regulatornog okruženja, kao i da je sačinjen Nacrt strategije regulatorne reforme.

Nacrt strategije regulatorne reforme sastoji u identifikaciji propisa koje treba izmeniti ili ukinuti i unapredjenju procesa procene uticaja propisa na ovu oblast, istakao je Chirić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.