„Agroživ“ odvlači u stečaj firme iz poslovnog lanca

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Agroživ“ odvlači u stečaj firme iz poslovnog lanca

BEOGRAD - U Trgovinskom sudu u Pančevu 1. oktobra održaće se ispitno ročište za „Agroživ“ iz Pančeva u kojem je krajem maja otvoren stečaj i na kojem treba da se utvrdi tačan iznos nespornih dugova tog preduzeća koji se procenjuju na oko 11 milijardi dinara ili blizu 150 miliona evra. Do pre dva dana bio je rok da poverioci, njih oko 300, u redovnom postupku sudu prijave potraživanja, posle čega je u javnost procurila informacija da „Agroživ“ samo Novoj ljubljanskoj banci duguje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 60 miliona evra, kao i spekulacija da je ta banka spremna da otkupi sve dugove „Agroživa“ jer slovenačka „Perutnina“ navodno hoće to preduzeće.

U NLB banci u LJubljani to su demantovali, a Irena Oven iz službe za odnose sa medijima kaže da poslovne odnose sa strankama ne mogu da komentarišu. „Možemo samo istaći da postoji veliki interes NLB grupe, da se u okviru mogućnosti proces proizvodnje u kompaniji „Agroživ“ nastavi i da su neosnovane sve špekulacije vezane na pokušaj uništavanja ili preuzimanja firme sa bilo koje strane uz pomoć ili čak inicijativu NLB grupe - saopštili su iz te banke koja je u Srbiji kupila novosadsku Kontinental banku i LHB banku.

Stevan Moldovan, stečajni upravnik „Agroživa“, kaže da pre 15. septembra, do kada treba da pogleda sva prijavljena potraživanja, ne može da kaže ko su najveći poverioci. Na pitanje da li je to NLB banka, koja je navodno spremna da kroz otkup dugova preuzme to pančevačko preduzeće, Moldovan kaže da se pojavljuju „svakakvi napisi u štampi i da ne zna ko tu kome podmeće“. On nije mogao da kaže sa koliko kapaciteta rade pogoni i koliko radnika radi, osim što je napomenuo da se „manje-više radi“.

RASPALO SE ŽIVINARSKO CARSTVO

Propast „Agroživa“ počela je krajem marta hapšenjem vlasnika Miroslava Živanova i više rukovodilaca tog preduzeća zbog utaje poreza i mahinacija u privatizaciji više društvenih preduzeća s kojima je imao poslovnu saradnju pri čemu se šteta za državu procenjuje na oko 18 miliona evra. „Agroživ“ postoji od 1992. godine da bi tokom 15 godina prerastao u ogromni poslovni sistem koji ima preduzeća u Jagodini, Kovinu, Žitištu Crepaji, zadrugu u Vladimircima, poljoprivredna preduzeća „Novi Kozjak“, „Napredak“ iz Alibunara, a u zakup je uzeo i tri farme u Požarevcu. Pre uvođenja stečaja pokrivao je 40 odsto tržišta, a jedini veći konkurent bio mu je „Topiko“ iz Bačke Topole koji je kupila „Perutnina“ iz Ptuja.

Posle ispitnog ročišta, poverioci će odlučiti da li im je isplativije da to preduzeće opstane i reorganizuje se ili im je veća šansa da svoj novac naplate kroz bankrot i prodaju imovine tog pančevačkog proizvođača pilećeg mesa. Prema podacima Agencije za privredne registre, to preduzeće je prošlu godinu imalo prihod od 13 milijardi dinara, dok su rashodi 11 milijardi. Stečaj u „Agroživu“ pokrenut je na zahtev AIK banke, koja ima potraživanja od preko milijardu dinara.

Dodatni problem u poslovanju „Agroživa“ i firmi iz tog lanca je što je veterinarska inspekcija zabranila izvoz piletine u više zemalja među kojima je i Crna Gora.

Sanja Čelebićanin, načelnik Veterinarske inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede, kaže da je inspekcija izdala više rešenja klanici u Žitištu da otkloni nedostatke do određenog roka, ali to do sada nije učinjeno. „U klanici ima više nedostataka među kojima je i kvalitet vode koja se koristi u proizvodnji. Zbog toga ne mogu biti izdati međunarodni sertifikati za izvoz u više zemalja, pa i u Crnu Goru. Svaka zemlja postavlja uslove koje izvoznik treba da zadovolji, a inspektor ih proverava i ukoliko nisu ispunjeni ne može da potpiše sertifikat. Robni promet sa Crnom Gorom do 1. avgusta odvijao se kao unutrašnji jer je ta država tek nedavno dostavila sertifikate - kaže Čelebićanin i dodaje da nedostaci klanice nisu takvi da bi ugrozili bezbednost proizvoda, što znači da se bez rizika mogu upotrebljavati za ljudsku ishranu, ali da svaka zemlja uvoznica može da zahteva i više standarde zaštite.

Klanica „Agroživ-Juko“ iz Žitišta je samo jedno od mnogobrojnih preduzeća u poslovnom sistemu „Agroživa“, a pošto je posebno pravno lice nije otišlo u stečaj sa matičnom firmom iz Pančeva. Međutim, pošto ima velika dugovanja prema matičnoj kompaniji iz Pančeva, ali i bankama ovih dana i u „Agroživu-Juko“ treba da se otvori stečaj.      

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

ČERUPANJE "AGROŽIVA"!

Izvor: Press, 26.Avg.2008, 23:37

Firmi „Agroživ", koja je četiri meseca u stečaju, za potraživanje dugova prijavilo se više od 310 domaćih, ali i stranih kompanija! Najveći poverilac je Nova ljubljanska banka, koja od „Agroživa" traži 30 odsto od ukupno 150 miliona evra duga. Tako samo ova slovenačka banka ima pravo na...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.