Agrokor u Srbiji robu plaća posle sedam meseci

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Mar.2017, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrokor u Srbiji robu plaća posle sedam meseci

BEOGRAD - O d sudbine hrvatske najveće kompanije "Agrokora" ne zavisi samo 11.000 njihovih radnika u Srbiji, već i zaposleni u najmanje 150 dobavljačkih firmi. Iako na svoj novac čekaju i do 210 dana, pa tako finansiraju carstvo Ivice Todorića, problemi u "Mercatoru" i "Idei" ozbiljno bi pogoršali poslovanje, pa i opstanak snabdevača. Osam "Agrokorovih" kompanija u Srbiji stvara blizu jedan odsto našeg bruto domaćeg proizvoda.

Dok domaći proizvođači, nerado javno, priznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da na novac čekaju tri puta duže od zakonskog roka, u upravi "Mercator grupe" ističu da su uslovi za dobavljače sve bolji.

- "Mercator grupa", u skladu sa kreditnim ugovorima koji važe sve do 2020. godine, sama upravlja svojim novčanim tokovima - rekao je Toni Balažič, predsednik Uprave "Mercator grupe".

- Redovno plaćamo sve svoje finansijske obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, a u prethodne tri godine čak su i skraćeni rokovi plaćanja kooperantima. Ključno je da želimo da stvorimo još bolje rezultate, jer će tako kompanija biti još bolja. "Mercator" sada posluje stabilno, redovno plaća sve svoje obaveze i naravno čini sve da tako ostane i u budućnosti.

Zaista, srpski ogranak ove grupe, "Mercator S", u 2015. godini upisao je profit od 381,5 miliona dinara. Od Todorićevih firmi u Srbiji, najuspešniji je bio "Frikom" sa nepunih milijardu i po dinara dobiti. Stručnjaci tako i poručuju da ne treba dizati paniku. Iako Hrvatska ne može da da novac privatnoj kompaniji, svakako će na neki način pomoći poslodavcu za koga radi 60.000 ljudi u regionu.

- "Agrokoru" finansijsko restrukturiranje sleduje, to je sigurno. Već je angažovao američku konsultantsku kompaniju - ističe ekonomista Dragovan Milićević.

- Njegov problem je što nema sopstvenog kapitala. On više od 80 odsto sredstva finansira pozajmljenim novcem, kratkoročnim i dugoročnim kreditima i sredstvima dobavljača. Što se tiče srpskog tržišta, tu su četiri velike firme. To je "Mercator S", "Idea" je sada samo brend, i "Frikom". "Dijamant" je vredna firma koja može dobro da posluje ako se njom upravlja na pravi način. I potencijal "Mg mivele" je veliki.

U slučaju najgoreg scenarija - stečaja, kompanije iz Srbije bi bile deo stečajne mase "Agrokora", ali ne bi nužno prestale da rade. U Srbiji je poznat primer pirotskog "Prvog maja", koji je brzo za slovenačkim vlasnikom, "AHA Murom" otišao u stečaj. Stečajni upravnik pirotske fabrike, Miroljub Dimitrijević, objašnjava da je, iako ćerka firma slovenačke kompanije, "Prvi maj" u stečaj otišao iz sopstvenih razloga.

- "Prvi maj" je otišao u stečaj zbog svoje prezaduženosti - kaže Dimitrijević.

- Bez ozbira na stečaj slovenačke firme, da je pirotska fabrika dobro poslovala, mogla je da nastavi da radi. Tada bi bila deo stečajne mase i eventualno se prodavala zbog namirenja poverilaca. U slučaju da se prodala, samo bi se promenilo ime vlasnika u Agenciji za privredne registre i mogla bi normalno da nastavi da posluje.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.