Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Agrobanka' a.d. pregovara sa nemačkom 'Rabo

'Agrobanka' a.d. pregovara sa nemačkom 'Rabo bankom'

Govoreći o budućnosti 'Agrobanke' a.d., guverner Dinkić kaže da ona ima negativan kapital koji potiče iz duga prema Svetskoj banci.

- Ali to je državno garantovani dug i on će biti očišćen iz bilansa 'Agrobanke'. Time ona ima pozitivan kapital, ali joj do kapitalnog cenzusa nedostaje par miliona dolara. Gotovo je sigurno da ona neće ni ići u sanaciju - rekao je guverner Narodne banke Jugoslavije, napomenuvši >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su u toku pregovori između 'Agrobanke' i 'Rabo banke', najjače evropske banke koja se bavi poljoprivredom.

- Bilo bi veoma dobro ako bi se između ove dve banke postigao sporazum. 'Rabo banka' je ubedljivo najjača evropska banka koja finansira poloprivredu, a mi nemamo nijednu državnu banku za agrar. Tako 'Agrobanka' ima šansu da se razvije upravo u jednu takvu banku - smatra Dinkić, ističući da ako igde imamo šansu da se brzo razvijamo, to je poljoprivreda. Što se tiče 'Vojvođanske banke', kako je guverner rekao, postoji njen dug prema Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, koja je afilijacija Svetske banke.

- Taj dug, u iznosu od 60 miliona maraka, ne pripada samo 'Vojvođanskoj banci', već bivšoj udruženoj banci, koju su činile 'Vojvođanska', 'Novosadska' i 'Panonska banka'. Dug će se najpre podeliti, a tokom drugog kvartala i sa najvišeg državnog nivoa će krenuti pregovori kako bi se on otpisao ili barem reprogramirao - tvrdi Mlađan Dinkić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.