Agrar drži privredu na nogama

Izvor: B92, 28.Sep.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrar "drži" privredu na nogama

Beograd -- Očekuje se da Srbija do kraja godine u spoljno-trgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ostvari suficit od 1,5 milijardi dolara.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović kaže da je za sedam meseci 2011. zabeležen suficit od 820 miliona dolara.

Naša očekivanja su, na osnovu do sada ostvarenog suficita i poznavanja dinamike trgovinskih dešavanja, da na kraju 2011. godine suficit bude do 1,5 milijardu dolara, rekao je Milovanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Podsećajući da je ukupan suficit prošle godine iznosio milijardu dolara, on je napomenuo da izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u proseku čini oko četvrtinu ukupnog izvoza Srbije.

On je ukazao da su, tradicionalno, vodeći proizvodi po vrednosti izvoza, maline, šećer, a u poslednje vreme i žitarice - pšenica, kukuruz.

"Jedan od zadataka Ministarstava poljoprivrede i trgovine zajedno sa privatnim sektorom i finansijskim institucijama jeste da u prvih pet ili deset artikala bude uključeno što više proizvoda više faze prerade", rekao je Milovanović.

Milovanović je kazao i da je neophodno ohrabriti i podstaći razvoj prehrambene industrije, kako bi veći deo vrednosti proizvoda ostao u našoj zemlji pre nego što bude izvezen.

Investicije neophodne za pun zamah

Srbija ima enormne potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, a da bi oni u potpunosti bili iskorišćeni neophodne su značajnije investicije u taj sektor, rečeno je na konferenciji "Investicije i finansiranje u prehrambenoj industriji u Srbiji".

Kako je istaknuto, podsektori u kojima se u narednom periodu očekuju značajne investicije su proizvodnja voća, povrća, mesa, mleka, žitarica, pića, pečurki, začina, pekarska i konditorska industrija, skladištenje i preradni kapaciteti...

"Srbija je, po našem mišljenju, jedna od najznačajnijih zemalja u regionu jugoistočne Evrope, kada je reč o prehrambenoj industriji", kazao je Franc Jozef Flosbah, direktor Nemačkog društva za investicije i razvoj (DEG) za Evropu, Bliski Istok i centralnu Aziju.

Flosbah je naglasio da prehrambena industrija spada među najvažnije industrijske sektore srpske privrede, dodajući da ona trenutno prolazi kroz fazu modernizacije u susret otvaranju EU tržišta koje će značiti i veću konkurentnost.

On je istakao da je neophodno ukrupnjavanje proizvodnje, podizanje produktivnosti i unapređenje kvaliteta proizvoda, kao i uspostavljanje vodećih lokalnih "premijum" brendova koji će biti konkurentni sa stranim brendovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.