Agenti preveslali JRB

Izvor: Politika, 23.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agenti preveslali JRB

Manjinski učesnici u singapursko- kiparskom konzorcijumu vlasnici „Tamoze” Miloš i Marko Kremić nemaju svoju flotu, već naplaćuju organizovanje poslova u prevozu

Konzorcijum singapurske firme „Daksin petroleum” i „Tamoza trejding” registrovana na Kipru, koji je odustao od kupovine Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), izgubiće zbog toga 300.000 evra koliko su morali da polože za bankarsku garanciju kao uslov učešća na tenderu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
„Tamoza” je u vlasništvu naših ljudi oca i sina Miloša i Marka Kremića, međutim razlozi njihovog odustanka ni juče se nisu mogli saznati u sedištu njihove firme u Ju biznis centru u Beogradu. Poznavaoci prilika u rečnoj trgovini, pa i onom naftnim derivatima, kažu da se Kremići bave klasičnom agenturom što podrazumeva organizovanje poslova u prevozu, utovaru, pretovaru za šta dobijaju proviziju. Sami nemaju svoju flotu, već su iznajmljivali barže JRB-a. S druge strane, singapurski „Daksin petroleum” je velika firma koja je verovatno trebalo da obezbedi sav ponuđeni iznos od 32,25 miliona evra za kupoprodajnu cenu i 10 miliona evra investicija. U pomenutom konzorcijumu Kremići su manjinska strana, s 15 ili 20 odsto novokupljene firme, čime bi naplatili svoj „nouhau” za poslovanje u Srbiji.

Isti izvor kaže da je izgubljenih 300.000 evra mala cena za „igru” s kompanijom kakva je JRB koja, i prema tvrdnjama njihovog sindikata, ne posluje baš najbolje, a vrednost joj se, čekajući na prodaju, smanjila. U ovdašnjoj privatizaciji, istina, nije bilo mnogo slučajeva odustanka potencijalnih kupaca kojima je naplaćivana bankarska garancija. Šampion je, svakako, rumunski „Kuprom” koji je odustao od kupovine RTB Bor za kog je ponudio 400 miliona dolara pa mu je zbog toga naplaćena garancija od tri miliona dolara.

Poznavaoci ove branše kažu da je iznenađenje na ovom tenderu i to što je, s obzirom na vrednu imovinu koju JRB ima, najviša ponuđena cena dosta niska. JRB, pre svega ima vredne nekretnine i to poslovnu zgradu u ulici Kneza Miloša u Beogradu od 6.500 kvadratnih metara, upravnu zgradu, kao i veliki plac od 49.000 metara kvadratnih na Novom Beogradu, u Beču takođe veliki plac sa poslovnom zgradom na dobroj lokaciji. Zbog toga se procenjivalo, iako im je flota stara, da se JRB može prodati za najmanje 70-80 miliona evra.

Posle odustajanja kiparsko-singapurskog konzorcijuma prema tenderskim pravilima Agencija za privatizaciju pregovore će započeti s drugoplasiranim „Palmali šipingom” koji je registrovan na Malti, a koji je ponudio 30 miliona evra i 15 miliona evra za investicije. Iako su registrovani na Malti, glavnina poslova ove kompanije je na Crnom moru, a vlasnici su, navodno, Azerbejdžanci. Zbog prigovora ove kompanije privatizacija JRB je bila kratko vreme zaustavljena, međutim nastavljena je s obrazloženjem da su njihove primedbe odbačene kao neosnovane.

Pre odustajanja „Tamoze” trećerangirani je bio „Ist point” Zorana Drakulića koji je ponudio 23 miliona evra i 14,64 miliona evra za investicije. Najmanju ponudu od 20 miliona evra i pet miliona evra za investicije dao je rumunski „Transport trejd servisez”. Drakulić je, inače, posle kupovine najveće evropske kompanije za rečni transport registrovane u Austriji, koju je platio 100 miliona evra, važio pre otvaranja tenderskih ponuda za favorita za kupovinu naše kompanije za rečni transport koja je rangirana kao četvrta flota na Dunavu.

--------------------------------------------------------------------------

Dinkić: Agencija pregovara s drugorangiranim

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potvrdio je je da će nakon odustajanja prvoplasiranog ponuđača na tenderu za „Jugoslovensko rečno brodarstvo”, konzorcijuma „Tamoza-Daksin”, Agencija za privatizaciju započeti pregovore s drugorangiranim ponuđačem – malteškim konzorcijumom „Palmali šiping-Palmali holding”.

Poslovni savetnik firme „Palmali holding” Aleksandar Denda izjavio je da je ta kompanija spremna da ispoštuje sve elemente svoje ponude – ponuđenih 30 miliona evra za kapital JRB-a i oko 15 miliona evra za investicije.

Tanjug

Jovana Rabrenović

[objavljeno: 24/01/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.