Agencija izigrala radnike

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agencija izigrala radnike

Zbog nemogućnosti da naplate izvršne sudske presude, radnici „Zorke” protestovali u centru Šapca

Šabac – U znak protesta zbog neisplaćenih zarada, za koje imaju izvršna sudska rešenja, radnici šabačke holding kompanije „Zorka” juče su se okupili pred zgradom Opštinskog suda u ovom gradu. „Zorkaši” smatraju da su ih pravosuđe i Agencija za privatizaciju izigrali, pošto je najveća fabrika „Mineralna đubriva” nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << privatizovana po novom modelu – prodajom kompletne imovine, pri čemu kupac nema obavezu da izmiri dugovanja radnicima.

Oko 500 radnika „Mineralnih đubriva”, i najmanje još toliko iz drugih članica holdinga – „Obojene metalurgije”, „Energetike”, „Društvenog standarda”, „Ekonomsko-pravnih poslova”... – tužilo je svoja matična preduzeća za veći broj neisplaćenih zarada u periodu od 1999. do 2007. godine. Sud je doneo pravosnažne odluke u korist radnika, koje je pojedinačno trebalo obeštetiti sumom od 4.000 do 12.000 evra, a sa kamatama ukupno oko sedam miliona evra.

– Iako smo pokrenuli izvršni postupak i platili sve takse, novac nismo dobili. S druge strane, država nema milosti kada naplaćuje svoja potraživanja: seku nam struju, uzimaju stvari... Ljudi su na ivici egzistencije, ali i živaca. Ovo je protest upozorenja, koji će se sigurno radikalizovati od 1. septembra ukoliko se nešto ne promeni – kaže za naš list Radosav Jakovljević, predsednik sindikata u fabrici „Mineralna đubriva”.

Ova svojevremeno najveća „Zorkina” fabrika prodata je krajem prošlog meseca „Viktorija grupi” iz Novog Sada za 3,4 miliona evra. Procenjena likvidaciona vrednost iznosila je 6,8 miliona evra, a kupac je pronađen posle trećeg javnog poziva Agencije za privatizaciju. Grupa je postala vlasnik kompletne imovine „Mineralnih đubriva” od nekoliko desetina objekata, fabričke opreme i 150.000 metara kvadratnih građevinskog zemljišta.

– Prema uslovima Agencije, novi kupac ima obavezu da u roku od jedne godine pokrene proizvodnju i da se istom delatnošću bavi još najmanje tri godine, ali sa prethodnim dugovanjima nema ništa. Ovaj deo ugovora Agencija je svojevoljno izmenila na našu štetu, iako smo prilikom pristajanja na socijalni program potpisali drugačije. Očito je da smo prevareni – ističe Jakovljević.

Delegaciju radnika primila je v. d. predsednika Opštinskog suda Slavka Milisavljević. Ona im je rekla da je sud u Šapcu uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, a da su zahtevi za izvršenje poslati Odeljenju za prinudnu naplatu u Kragujevcu. Mada nema potpunu informaciju, smatra da do plenidbe imovine nije došlo zato što se „Zorka” nalazila u procesu restrukturisanja, do čijeg se okončanja stopiraju svi sudski procesi.

Posle okupljanja pred sudom, radnici su u protestnoj povorci otišli pred zgradu Gradske uprave, gde su svoje nezadovoljstvo predočili zamenici gradonačelnika Jasminki Ristivojević.

M. Mijušković

[objavljeno: 18/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.