Afirmacija programa prekvalifikacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2018, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afirmacija programa prekvalifikacije

Strani investitori, ali i domaći poslodavci često ne mogu da zadovolje svoju potražnju za radnicima, kvalifikovanim za određene, njima potrebne poslove. Da bi odgovorila tim zahtevima, Nacionalna služba za zapošljavanje organizuje programe prekvalifikacije i obuke, a u školama se sada već godinama sprovodi dualno obrazovanje.

Slika na tržištu rada u Srbiji se poslednjih godina potpuno promenila. Ranije su nedostajala radna mesta, a sada poslodavci često u dužem vremenskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << periodu ne mogu da obezbede radnike odgovarajućeg profila. Nacionalna služba za zapošljavanje upravo zbog toga poseban akcenat stavlja na afirmaciju programa prekvalifikacije i obuka za određena zanimanja.

"Konkretna znanja, veštine, tehnička znanja su danas tražena. Svi oni koji poseduju zanate, poseduju konkretne veštine, siguran sam, ne da mogu da pronađu konkretan posao, nego mogu i da ga promene, da biraju posao i da postavljaju svoje uslove poslodavcima. Prošlo je vreme kada su poslodavci mogli da minimalnu cenu rada postavljaju kao pravilo", objašnjava Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kvalifikovana radna snaga se ne obezbeđuje samo preko programa Nacionalne službe za zapošljavanje. Dualno obrazovanje, koje se kreira na svim nivoima vlasti i koje se već godinama uspešno sprovodi u stručnim školama takođe može da pomogne poslodavcima.

"Samim tim se otvara mogućnost da se kompanije takmiče. Konkurencija povećava iznos plate koju dobijaju radnici, tako da smo danas svedoci da u Subotici plate više nisu onakve kakve su bile pre 4, 5 ili 6 godina, nego plate radnika rastu", ističe Ognjen Bijelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

"Ovo je apel poslodavcima, da koriste subvencije države, ali da podižu kvalitet rada i kvalitet zapošljavanja time što će poboljšati uslove rada na radnim mestima i naravno podizati nivo zarade i time omogućiti da zadrže one najsposobnije radnike", dodaje Martinović.

Vlada Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje želi da zaštiti domaće tržište rada, iako suštinski podržava mobilnost radne snage, ističe Martinović. Da bi se kvalifikovana radnici zadržali u Srbiji, mora postojati konkurencija i primanja moraju biti veća. Upravo to se i dešava u našoj zemlji zahvaljujući stranim ulaganjima i otvaranju novih radnih mesta, zaključuje direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.