Afera „Hipo trese i Sloveniju

Izvor: S media, 21.Avg.2010, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera „Hipo" trese i Sloveniju

Pored Hrvatske, i u Sloveniji je u toku policijska istraga u vezi sa poslovanjem austrijske Hipo Alpe Adrija banke, piše poslovni dnevnik „Finance".

Naime, uhapšeni Volfganag Kulterer je od 2003. do 2007. godine bio predsednik nadzornog odbora slovenačke Hipo banke, koju je vodio Božidar Špan.

Sumnja se da je sa aferom „Hipo" povezana stranka Liberalna demokracija Slovenije (LDS), Katarine Kresal, ministarke unutrašnjih poslova. Banka >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je navodno davala povoljne kredite pojedincima, kao i za sanaciju stranke LDS, nakon čega je partiju preuzela Kresalova. Među spornim poslovanjima pominju se i tajkunski krediti, koje je Hipo davao za menadžerska preuzimanja, kao i loši i nesigurni krediti koje je banka davala njihovim firmama.

LDS kaže da oni nemaju nikakvih poslovnih veza sa stranim bankama i ne vide razlog da bi iko u stranci trebalo da bude ispitan. Oni dodaju da poput drugih stranaka i LDS ima kredite u bankama, ali da svoje obaveze ispunjavaju u skladu sa zakonom.

Nadležni u slovenačkoj policiji za list „Finance" potvrdili su da od jula vode istragu o aferi „Hipo", ali nisu otkrili da li je postupak započeo na insistiranje austrijskih vlasti i da li je neko u Sloveniji već bio na ispitivanju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.