Aeroflot s JAT-om u Evropu

Izvor: Politika, 22.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Aeroflot" s JAT-om u Evropu

Generalni direktor "Aeroflota" Valerij Okulov izjavio je juče posle razgovora s potpredsednikom vlade Srbije Božidarom Đelićem u Sočiju da je najveća ruska avio-kompanija zainteresovana za kupovinu JAT-a.

Okulov je rekao da "Aeroflot" preko JAT-a želi da izađe na evropsko tržište i pojača svoje pozicije na njemu, naglasivši da se planovi "Eeroflota" ne svode samo na sticanje vlasništva, nego i na dinamičan razvoj JAT-a i njegovo pretvaranje u ključnog, moćnog prevoznika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Balkanu. – Letos smo razradili detaljne biznis-planove kompanije JAT. Situacija nije laka iz objektivnih razloga, zbog ograničenja u Srbiji i sankcija (u prošlosti) što se sve odrazilo i na kompaniju – rekao je Okulov. – Ograničenja i sve zahteve koji postoje u odnosu na one koje nisu članice Evropske unije nameravamo da ispunjavamo.

Potpredsednik Đelić je izjavio da je u razgovoru sa generalnim direktorom "Aeroflota" potvrđeno veliko interesovanje ruske avio-kompanije za strateško partnerstvo sa našim "Jat ervejzom".

Podsetivši da je vlada Srbije pokrenula proces privatizacije JAT-a i da je nedavno izabran privatizacioni savetnik, Đelić je izrazio očekivanje da će tender, koji će biti međunarodni sa istim uslovima za sve investitore, biti raspisan do kraja godine. – Očekujemo sigurnog strateškog partnera najkasnije do leta sledeće godine – izjavio je Đelić, koji predvodi delegaciju vlade Srbije u višednevnoj poseti Rusiji i koja trenutno učestvuje na najvećem ruskom investicionom forumu u Sočiju.

Ističući zadovoljstvo zbog toga što jedna takva kompanija kao što je "Aeroflot" pokazuje interesovanje za JAT, potpredsednik vlade je rekao da je za Srbiju veoma važno da JAT ostane jedinstven da se ne pretvori u "stazu" za poletanje i sletanje sa beogradskog aerodroma, već u regionalnog lidera na Balkanu.

Uz strateške partnere i investicije i otvaranje novih tržišta, JAT treba da bude regionalni lider na Balkanu i uz evropske linije da ponudi domaćim i inostranim poslovnim ljudima lake veze iz Beograda sa celom jugoistočnom Evropom, smatra Đelić.

– To će biti još jedan značajan doprinos jačanju strateške pozicije naše zemlje – istakao je Đelić i izrazio zadovoljstvo što kompanija kao što je "Aeroflot" razmišlja na isti način.

Direktor "Aeroflota" je ocenio da se vrlo dinamično razvija saradnja uopšte između Rusije i Srbije, dodajući da se tim aktivno i uspešno razvija i turizam.

Okulov je dodao da "Aeroflot" sa JAT-om ima uspešnu saradnju i da je za nekoliko poslednjih godina nekoliko puta povećan broj letova između Beograda i Moskve.

U razgovoru su učestvovali članovi vladine delegacije, koja je u poseti Rusiji, ministri za trgovinu i usluge Predrag Bubalo i za finansije Mirko Cvetković.

--------------------------------------------------------------------------

Šansa za naše građevinare

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić, koji učestvuje na plenarnom zasedanju 6. Međunarodnog investicionog foruma u Sočiju i predvodi delegaciju u kojoj su ministar energetike Aleksandar Popović, trgovine i usluga Predrag Bubalo i finansija Mirko Cvetković, susreo se juče sa gubernatorom Pokrajine Krasnodar Aleksandrom Tkačevom, kako bi predstavio i ispitao mogućnosti učešća srpske privrede u obimnom projektu pripreme za Zimsku olimpijadu 2014. godine.

Glavni investicioni forum u Rusiji, na kojem su organizovane mnogobrojne konferencije i okrugli stolovi, ove godine održava se u znaku kontakata predstavnika biznisa i državnih i lokalnih vlasti i ugovaranja poslova u vezi sa predstojećom Zimskom olimpijadom u Sočiju.

Prema procenama, tokom Foruma biće zaključeno više od 200 ugovora vrednih skoro 17 milijardi evra, od čega blizu polovina otpada na pokrajinsku administraciju Krasnodara u kojoj se nalazi to glavno rusko letovalište. Krasnodarski kraj će na forumu u Sočiju prezentovati više od 1.200 investicionih ponuda i projekata, od kojih je 300 vrednih 12,1 milijardu evra po sistemu "ključ u ruke", što znači da za njih postoji poslovni plan, dozvola za korišćenje zemljišta, projekt za priključenje elektromreži i komunalnoj infrastrukturi.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.