Aerodrom u Nišu dobija novi kontrolni toranj: Evo koliko će koštati zgrada visoka 35 metara

Izvor: B92, 03.Nov.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aerodrom u Nišu dobija novi kontrolni toranj: Evo koliko će koštati zgrada visoka 35 metara

Niš -- Kontrola letenja na aerodromu "Konstantin Veliki" u Nišu radi u privremenim uslovima od bombardovanja 1999. godine.

Oprema zadovoljava potrebe vojnog i civilnog vazdušnog saobraćaja, ali je, kažu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, neophodna modernizacija, a gradnja novog kontrolnog tornja očekuje se 2021. godine.

Predvideti nepredvidivo - najkraća je definicija posla kontrolora letenja. U komunikaciji sa posadom aviona poštuju se stroga pravila. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Kad nam se pilot javi mi mu potvrdimo putanju koja mu je prethodno odobrena, dajemo mu podatke o stazi u upotrebi, meteo situaciji i sve druge podatke koje mogu da utiču na bezbednost njegovog leta", objašnjava Dejan Prolović, kontrolor letenja, prenosi RTS.

U Nišu se, iz skromnog kontrolnog tornja, prate aktivnosti i na vojnom i na civilnom aerodromu.

"Ova godina je rekordna za nas iz prostog razloga što je od sredine jula Er Srbija otvorila 12 novih linija i to je nama donelo praktično dupliranje nekog posla", navodi Slaviša Savić, instruktor kontrole letenja.

Zgrada kontrolnog tornja u Nišu srušena je tokom bombardovanja jer se nalazila u vojnom delu niškog aerodroma. Posle bombardovanja, sagrađena je ova koja je trebalo da bude privremeno rešenje.

O novoj zgradi govori se već dugo. Toranj će biti visok 35 metara, a kompletna modernizacija koštaće osam miliona evra.

"U postupku je nabavka zemlje za izgradnju tornja i alternativnog centra kontrole letenja. Sledeća godina je godina projektovanja i izbora izvođača, a 2021. je godina u kojoj će se graditi. Prelaskom u nove prostorije doći će i nova oprema što će doprineti – da ispratimo rastući saobraćaj na aerodromu 'Niš' i da u kontroli letenja rade sa malim radnim opterećenjem", objašnjava Predrag Jovanović, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore pokriva vazdušni prostor obe zemlje, deo Jadranskog mora i 55 odsto prostora Bosne i Hercegovine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.