Izvor: B92, 09.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abu Dabi ulaže 20 mlrd $ u naftu

Abu Dabi -- Abu Dabi ulaže sada, kako bi u naredne dve godine povećao proizvodnju "tečnog zlata" za oko 30 odsto.

U saopštenju za javnost ministarstva privrede i planiranja Abu Dabija se navodi da je prognoza velike svetske tražnje nafte u kombinaciji sa smanjenjem zaliha podstakla emirat da izdvoji sredstva u visini od 20 milijardi dolara, u cilju povećanja kapaciteta za proizvodnju nafte do 2010. godine na 3,5 miliona barela na dan, sa sadašnjih 2,7 miliona barela dnevno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Abu Dabija iz prošle godine od 109 milijardi dolara, naftna industrija je ostvarila 65,6 milijardi dolara. Prihodi od prodaje nafte čine 92 odsto državnih prihoda, navodi se u saopštenju ministarstva.

Analitičar konsultantske firme Wood McKenzie, Ross Cassidy, ipak smatra da je malo verovatno da će UAE, u čijem sastavu se nalazi Abu Dabi koji proizvodi 94 odsto svih količina nafte u toj malenoj zalivskoj zemlji, moći da poveća proizvodnju te sirovine u planiranom obimu i u tako kratkom roku, čak i uz veliki budžet.

"Mislim da to nije moguće. Potrebno je da veći broj projekata doprinese ostvarenju tog cilja, a usled nestašice materijala i radne snage, čitava industrija beleži kašnjenja. Mi predviđamo manje povećanje od oko 100.000 barela na dan do 2010", kaže Cassidy.

Stručnjaci Međunarodne agencije za energiju takođe ne veruju da će pomenuti plan o značajnom rastu proizvodnje nafte u UAE biti ostvaren i predviđaju da se produkcija osnovne energetske sirovine u toj zemlji može uvećati, do kraja ove decenije, na 2,82 miliona barela dnevno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.