AVIO-KOMPANIJE NA JEDNOJ STVARI ZARADE MILIONE! Ako mislite da je u pitanju prodaja karata, VARATE se

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 09:50

AVIO-KOMPANIJE NA JEDNOJ STVARI ZARADE MILIONE! Ako mislite da je u pitanju prodaja karata, VARATE se

Avio-kompanije trećinu prihoda ostvaruju na prtljagu.

Prihodi koje međunarodne avio-kompanije ostvaruju od naknada za prtljag povećaće se na čak 33,3 milijarde dolara u 2023. i činiće skoro trećinu ukupnog prihoda od 117,9 milijardi dolara, procenjuju konsultantska kompanija "IdeWorksCompany te Cartrawler", vodeći globalni provajder usluga mobilnosti.

Prihod od prtljaga je značajan izvor prihoda za avio-operatere širom sveta, a uglavnom se sastoji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od tri vrste naknada - za prijavljeni prtljag, za teži prtljag i za veće komade ručnog prtljaga, koje naplaćuju i neke kompanije. Kada su u pitanju avio-prevoznici u Evropi i Severnoj i Latinskoj Americi, naplata prvog komada prijavljenog prtljaga je uobičajen izvor prihoda za kompanije, a iz analiza koje su ove kompanije napravile vidljivo je da prevoznici iz Azije uglavnom još uvek uključuju prtljag u njihovim osnovnim tarifama. Isto važi i za poznatog bliskoistočnog prevoznika "Emirates", a u Evropi se prtljag naplaćuje po ceni koja zavisi od vrste kupljene karte.

Kako prenosi "TravelDailyNews", masovno prikupljanje prijavljenog prtljaga počelo je negde 2007. i 2008. godine, kada su avio-kompanije pokušale da nadoknade visoke troškove izazvane povećanjem cena goriva. Začetnici ovog trenda su bile američke avio-kompanije, ali su ih brzo usvojile avio-kompanije širom sveta.

Iako su naknade za prtljag dugo bile glavni i najjači pojedinačni izvor prihoda za avio-kompanije, ovo je počelo da se menja tokom pandemije, kada su operateri počeli drastično da povećavaju naknade za uslugu izbora sedišta, a konsultanti procenjuju da su prihodi od ovih naknada takođe porasli na neke 30 milijardi dolara.

Naravno, naplata čekiranog prtljaga dovela je do novog trenda i izazova za avio-kompanije - putnici su, u želji da izbegnu dodatna plaćanja, počeli da povećavaju količinu prtljaga koji žele da unesu u avion kao ručni prtljag, zbog čega su kompanije počele drastično da ograničiti dozvoljenu težinu ručnog prtljaga, piše jutarnji.hr.

Srbija Danas/Jutarnji.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.