APR: Preduzeća povećala broj zaposlenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APR: Preduzeća povećala broj zaposlenih

Preduzeća u Srbiji su u prošloj godini blago povećala broj zaposlenih, a ukupna privreda poslovala je pozitivno, objavljeno je danas na predstavljanju publikacije "Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2015" u Agenciji za privedne registre (APR).

Registrator u registru finansijskih izveštaja APR-a Ružica Stamenković izjavila je na konferenciji za novinare da su privredna društva u Srbiji u 2015. godini, nakon višegodišnje tendencije smanjivanja broja zaposlenih započete >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2009. godine, blago povećala broj radnika.

"Ukupan broj zaposlenih u privrednim društvima povećan je za 21.360 u odnosu na 2014. godinu, pa su ona zapošljavala 992.531 radnika", rekla je ona.

Kako navodi, samo su velika privredna društva iskazala smanjenje broj zaposlenih u 2015. godini za 1,8 odsto, odnosno za 5.520 radnika.

"Srednja preduzeća su povećala broj radnika za 5,5 odsto, mala za četiri odsto, a mikro preduzeća za 2,7 odsto", rekala je Stamenković.

Ona je dodala da je bez zaposlenih u 2015. godini bilo 25.790 privrednih društava, što je manje nego prethodne godine.

Najintenzivnije zapošljavanje novih radnika, kako navodi, bilo je u topličkoj oblasti gde je povećan broj zaposlenih skoro za trećinu, slede jablanička oblast gde je broj zaposlenih uvećan za 10,2 odsto, u pirotskoj za 7,9 odsto i beogradskoj za 5,4 odsto.

"U južnobačkoj oblastii imamo smanjenje broja zaposlenih za 1,7 odsto", istakla je ona.

Stamenković je istakla da je ukupna privreda je u 2015. godini poslovala pozitivno i da je iskazala pozitivan neto finansijski rezultat od 143,8 milijardi dinara.

Istakla je da je to je veliki uspeh u odnosu na rezultat iz 2014. godine kada je iskazan gubitak od 132,6 milijardi dinara.

"Ukupnom profitabilnom poslovanju domaće privrede glavni doprinos dalo je blago ublažavanje valutne nestabilnosti iz prethodne godine", istakla je ona i ocenila da je daomaća ekonomija prošle godine počela postpeno da oživljava.

Izveštaji su obrađeni za 92.842 privredna društva u kojima radi 991.531 radnik i na osnovu njih su dati osnovni nalazi o poslovanju srpske privrede u 2015. godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Posle godina otkaza, privreda počela da zapošljava

Izvor: B92, 26.Maj.2016, 09:01

Beograd -- Privredna društva u Srbiji su u prošloj godini blago povećala broj zaposlenih, a ukupna privreda poslovala je pozitivno...To je objavljeno na predstavljanju publikacije "Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2015" u Agenciji za privedne registre (APR)...Registrator u registru finansijskih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.