APES razradiio strategiju razvoja malog biznisa

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2012, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

APES razradiio strategiju razvoja malog biznisa

05.08.2012. -

23 ekonomije Azijsko–Pacifičkog regiona razradile su strategiju razvoja malog i srednjeg biznisa. Takav je glavni rezultat savetovanja ministara, održanog u Sankt-Peterburgu u okviru predsedništva RF u APES. Samit ove organizacije će biti održan početkom septembra u Vladivostoku.

Učesnici savetovanja su se izjasnili za pomoć razvoju kooperativnih veza malog i srednjeg biznisa u tom regionu. Oni su pozvali vlade i krupni biznis da podrže inovaciona preduzeća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ona, koja rade za izvoz, kao i mlade preduzimače. U vezi sa time zamenik ministra ekonomskog razvoja RF Vladimir Simonenko je izjavio da će Rusija razvijati instrumente državne podrške takvih preduzeća. Reč je, između ostalog, o subvenciranju početne delatnosti inovacionih kompanija i izdvajanju sredstava za naknadu troškova razrade novih proizvoda, kupovinu mašina i opreme, usvajanje naprednih tehnologija. Komentar Vladimira Simonenka.

- Formirali smo prioritete razvoja malog i srednjeg preduzimništva u APR. U okviru radne grupe za malo i srednje preduzimništvo APES Rusija je predložila 4 inicijative. To je razmena najbolje prakse na bazi tehničkih parkova, stvaranje jedinstvene informativnee baze za subjekte malog i srednjeg biznisa, razvoj preduzimništva mladih i smanjenje trgovinskih i investicionih prepreka za subjekte malog i sredeg preduzimništva.

Te su inicijative podržali partneri RF u APES. Najbolje je interesovanje izazvala ideja stvaranja informativne baze podataka i razvoja preduzimništva mladih. Komentar šefa američke delegacije, zamenika ministra trgovine SAD Fransiska Sančesa.

- Raduje me mogućnost da se okupimo radi toga da usredsredimo pažnju na najvažnijoj temi – podršci malog i srednjeg preduzimništva. Prva od vrsta takve podrške je finansiranje. Dogovorili smo se da ćemo sarađivati u razradi mehanizama takve podrške, dogovorili smo se da ćemo razmenjivati informacije o onim mehanizmima podrške, koji već rade u našim ekonomijama. Ništa manje je važna borba protiv korupcije i osiguranje transparentnosti. Radimo na kodeksu etike, naročito u takvim granama, kao što je proizvodnja biofarmaceutskih proizvoda i medicinskih aparata.

Ideje i preporuke, definisane na tom savetovanju, biće predložene u samostalnom dokumentu učesnicima samita APES u Vladivostoku. Njegovo odbravanje na najvišem nivou će stvoriti dopunske preduslove za povećanje konkurentnosti malog i srednjeg biznisa.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.