AMERIKANKE U VELIKOJ OPASNOSTI: Čak 80 odsto njih čeka nešto najgore - GUBITAK POSLA, otkriveno i zašto

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 17:42

AMERIKANKE U VELIKOJ OPASNOSTI: Čak 80 odsto njih čeka nešto najgore - GUBITAK POSLA, otkriveno i zašto

Situacija se drastično promenila

Razvoj veštačke inteligencije (AI) može da ugrozi radna mesta skoro 80 odsto žena u SAD, zaključak je novog istraživanja Kenan-Flegerove škole Univerziteta u Severnoj Karolini.

Oko 59 miliona zaposlenih žena u SAD se bavi profesijama koje su ugrožene automatizacijom i razvojem AI, prenosi CNN. Zaposleni muškarci su takođe izloženi ovom riziku, ali u manjoj meri, pošto je napredak AI potencijalna pretnja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za 58 odsto radne snage muškog pola.

Glavna ekonomistkinja kompanije ZipRekruter Džulija Polak smatra da su ovi reultati "šokantni", ali je izrazila nadu da će razvoj AI stvoriti nove poslove i mogućnosti.

Prema majskim podacima američkog Ministarstva rada, učešće žena starih između 25 i 54 godina na tržištu rada u SAD je bila na nivou od 77,6 odsto, što je najviše u istoriji.

Glavni autor pomenutog istraživanja Mark Meknili navodi da su žene najviše prisutne u oblastima kao što su kancelarijski i administrativni poslovi, u zdravstvu, obrazovanju, u službama socijalne zaštite ili bibliotekarstvu.

Prema njegovim rečima, razvoj AI ne znači uvek da će neko automatski izgubiti posao.

- Pravo pitanje je da li ta osoba može da uradi nešto više da bi uvećala svoju vrednost na tržištu rada - smatra Meknili.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.