AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja

Izvor: B92, 08.Apr.2020, 20:00

AKS: Nema obustave rada advokata tokom vanrednog stanja

Beograd -- AKS je saopštila da neće izaći u susret zahtevu 102 advokata, koji se protive onlajn suđenjima, da donese odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada.

Iako ne podržava odžavanje suđenja putem video-linka tokom vanrednog stanja, Komora smatra da bi obustava rada advokata, za vreme trajanja vanrednog stanja, bila suprotna interesima advokature i kontraproduktivna u odnosu na ostvarivanje njenih zahteva i ciljeva u narednom periodu, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Advokatske komore Srbije.

"U okolnostima povećane društvene solidarnosti, advokatska obustava rada bi bila nesrazmerna cilju koji se želi postići i duboko protivna naporima društva u celini", napominje AKS.

Komora napominje istovremeno da su advokati samostalni u odlučivanju da li će tokom vanrednog stanja zastupati okrivljene u procesima koji se odvijaju putem video linka.

Na to njihovo pravo, Komora ne može i ne sme da utiče, navodi se u saopštenju.

Prošle sedmice doneta je Uredba Vlade o suđenjima video konferencijskom vezom tokom vanrednog stanja kada se prisustvo okrivljenog ne moze obezbediti na drugi bezbedan način.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.