AIP će odlučivati kada napasti neprijatelje? Otkriva vojne snage i analizira tajne informacije

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 20:14

AIP će odlučivati kada napasti neprijatelje? Otkriva vojne snage i analizira tajne informacije

Šef softverske kompanije Palantir Aleks Karp izjavio je da je interesovanje za Palantirov sistem veštačke inteligencije (AIP) bez presedana.

On je dodao da je strategija ove firme "da preuzme celo tržište".

AIP će do kraja meseca biti dostupan samo odabranim klijentima, prenosi Blumberg.

Palantir je kompanija koja navodno usko sarađuje sa američkim tajnim službama i "prijateljima Amerike", snabdevajući ih podacima, i pomaže vladama i tajnim službama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da dopru do terorista i kriminalaca.

U ranijem pismu akcionarima je Karp naglasio da je Palantir obavio stotine razgovora sa potencijalnim partnerima koji su zainteresovani za AIP i u ovom trenutku pregovara o cenama i uslovima pristupa ovoj platformi.

Vojska bi teoretski mogla da postavlja pitanja AIP-u o neprijateljskim snagama, traži od veštačke inteligencije da analizira informacije o neprijateljima i ponudi svoja rešenja konkretne situacije. To rešenje može da bude ometanje komunikacija, ali i lansiranje projektila, sudeći prema demo video snimku koji je objavio Palantir.

AIP će moći da donosi samostalne odluke o dronovima, avionima, brodovima ili satelitima. U Palantirovom videu, dostupnom na platformi JuTjub, je predstavljen prikaz imaginarne vojne operacije "u istočnoj Evropi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.