ACA BIZNISMEN

Izvor: Kurir, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ACA BIZNISMEN

„Eki investments“, čiji je suvlasnik Aleksandar Vlahović, platio „Novi dom“ 17,1 miliona evra, pola te sume dobiće prodajom jednog objekta

BEOGRAD - Poslanik Demokratske stranke Aleksandar Vlahović sa grupom biznismena kupio je prošle godine „Novi dom“ za 17,1 milion evra, a već ove godine će samo od jednog placa i objekta zaraditi čak 8,5 miliona evra, što je polovina kupovne cene. Izvori Kurira tvrde da će nekadašnji ministar za privredu u privatizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u ovom poslu zaraditi najmanje tri puta više nego što je uložio.

- Pred kraj prošle godine konzorcijum koji čine kompanije „Ataše“ i „Eki investments“, čiji je suvlasnik Vlahović, za 17,154 miliona evra kupili su 70 posto vlasništva „Novog doma“. Kvadratni metar poslovnog prostora plaćali su po 463 evra. Procenjena vrednost bila je 80 miliona evra. Kako je reč o 37.000 kvadrata, od kojih je 30.000 u Beogradu, jasno je da se radi o sumnjivoj prodaji. Da je prodaja vršena ispod cene može se videti po prodaji placa od tri hektara sa objektom od 14.000 kvadrata, koji, inače, čini šest odsto knjigovodstvene vrednosti. To sada opet, pod čudnim okolnostima, prodaju za 8,5 miliona evra - objašnjava izvor Kurira iz „Novog doma“ i dodaje da je prema njegovim informacijama Vlahović u ovaj biznis ušao sa svojih 100.000 evra, a da je ostatak para uzeo na kredit. On ističe da je preostali prostor izdat u zakup i da se u Beogradu izdaje za oko 20 evra po kvadratu.

- Na nekim sastancima govorilo se da od zakupa imamo prihod od 20 miliona evra godišnje. Sada se postavlja pitanje kako je nešto prodato po tako niskoj ceni, odnosno kako se godinu dana kasnije zaradi više nego što je imovina plaćena. Odgovor za to leži u Agenciji za privatizaciju, u kojoj su radili Vlahovićevi prijatelji, od kojih neki danas rade za „Eki investments“. Neverovatno je da se mnoge firme koje su bile zainteresovane za „Novi dom“ i koje su nudile po 35, 40 miliona evra nisu pojavile na tenderu. Takođe, čudno je i to da se „Simpo“ povuče samo tri dana pred prodaju iako je kupac morala biti firma koja se bavi istom delatnošću. Ovde su svi oštećeni - i država i akcionari - tvrdi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, dvostruki aršini vladaju i kada je reč o „stimulativnom“ odlasku radnika, jer su neki dobijali 250 evra, a drugima se nudi svega 170 evra po godini staža.

Kurir je pokušao da stupi u kontakt sa direktorom „Novog doma“ Slavenkom Popovićem, međutim, ljubazna sekretarica nam je rekla da je on izašao i da se neće vraćati do kraja radnog dana. I od Agencije za privatizaciju pokušali smo da saznamo nešto više o ovom slučaju, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.[ antrfile ]

VLAHOVIĆ: BESMISLICE

Aleksandar Vlahović rekao je da je tačno da je „Eki investments“ učestvovao na tenderu za „Novi dom“ i da je on delimično vlasnik te firme, ali da je sve ostalo besmislica.

- To je bio tender i svako je mogao da se javi i ponudi višu cenu. Koliko je meni poznato, drugoplasirana firma na tenderu ponudila je 14, 15 miliona evra. Od deset firmi tri su ušle u drugi krug i svako je mogao da da veću ponudu. Pored toga, u „Eki investmentsu“ nema nikoga niko ko je u tom trenutku radio na ovom tenderu. To vam odgovorno tvrdim - kaže Vlahović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.