A zašto držite bakšiš u kasi? Pa gde da držimo, u ćupu? VIDEO

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"A zašto držite bakšiš u kasi? Pa gde da držimo, u ćupu?" VIDEO

Beograd -- Napojnice u srpskim kafanama, kafićima, restoranima i hotelima su tradicionalne, ali i dalje nisu zakonski regulisane.

Konobari, nagrađeni za ljubaznost i dobru uslugu, primajući dodatni novac, ukoliko ga ne zavedu kao prihod, zapravo krše poreske zakone.

Udruženje ugostitelja i hotelijera "Hores" zato traži izmene nekoliko zakona kako bi bakšiš i zvanično ušao u knjigovodstvene knjige i oporezovao se odgovarajućom stopom.

Direktor udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugostitelja i hotelijera Srbije Georgi Genov kaže da je napojnica ili bakšiš nagrada za dobro pruženu uslugu a ne za samu uslugu i da će je gost ostaviti ako je zadovoljan. Reč je o dobrovoljnosti, nikakav novi namet. Naš osnovni zadatak je da radimo na poboljšanju poslovnog ambijenta i rešavanje zakonske regulative kako bi ugostitelji mogli nesmetano da rade", kaže on.

"Činjenica je da ova materija nije rešena, prvi problem nastaje kada je u pitanju Zakon o PDV-u, gde mora da se složi novac u blagajni sa onim što je otkucano. Onda dolazi inspekcija i utvrđuju višak i mogu da zatvore restoran", kaže on.

A zašto ugostitelj stavljaju bakšiš u kasu? "Pa gde da ga stavi? Da ga krije ili stavi u ćup?"

"On stavlja u svoj novčanik, ali i to je kasa. Bakšiš se sada ne tretira kao nagrada nego kao prihod. Ako bilo šta dodate u računu, to je prihod gde vlasnik mora da plati PDV 20 odsto, mora socijalno, penzijsko, što je 60 odsto", kaže Genov.

Urednik portala Kamatica Dušan Uzelac smatra da država malo agresivno pokušava da ovaj model uvede.

"Bilo bi pogrešno gurati neku regulativu oko toga, to se radi na drugi način, na zapadu svaki zaposleni ima opciju da prijavi prihod koji je ostvario u kešu, po poreskoj prijavi. Pogrešnpo je postavljen sistem, ovde se sve gura na dokazivanje, nepovrenje, tamo nemaju problem da zatvore na par godina za primer, da je utajio neki smešan iznos poreza. Sprovođenje je jedan način a regulativa je opuštena, nema rigidnosti", kaže on.

Jedan od prestoničkih konobara kazao je za Prvu TV da je do dva sata u ponedeljak po podne od bakšiša zaradio 700-800 dinara i naveo da dnevni bakšiš može da iznosi od 1.500 do 3.000 dinara.

"Odvajamo od pazara u džep zbog finansijskih inspekcija jer mora da nam se slaže pazar u dinar da ne bi bili kažnjeni ili da nam ne zatvore firmu. Bilo bi bolje i za nas i za firmu da se to zakonski reguliše. Ja bih lično stavio da ne bude obavezno", navodi on.

Prema njegovim rečima, domaći gosti ostavljaju bakšiš, dok stranci to manje čine, jer misle da je onih 20% PDV-a u stvari servis i onda ne ostavljaju dok im se ne objasni.

Tvrdi da im bakšiš mnogo znači jer su plate male.

"Plate su od 25.000 dinara, čuo sam do 40.000, ali ja to nisam doživeo. Bakšiš je veći od plate i to čak i duplo i za mesec mogu oko 50.000 da zaradim od napojnica", kaže on.

A kako ga je častio Bosanac sa broda, pogledajte u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.